ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που βοηθούν να αυξήσετε τα αιμοπετάλια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα αιμοπετάλια, γνωστά και ως θρομβοκύτταρα, είναι κρίσιμα συστατικά του αίματος που βοηθούν στην πήξη και τη διακοπή της αιμορραγίας.

Οι τροφές που βοηθούν να αυξήσετε τα αιμοπετάλια
Bigstock

Ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, μια κατάσταση γνωστή ως θρομβοπενία, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αιμορραγία και άλλες επιπλοκές.

Ευτυχώς, ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων:

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής αιμοπεταλίων. Η βιταμίνη Κ προάγει τη σύνθεση πρωτεϊνών που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία πήξης του αίματος.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι σημαντική για την παραγωγή και την λειτουργία των αιμοπεταλίων. Η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει την ικανότητα του σώματος να παράγει περισσότερα αιμοπετάλια.

Μούρα

Τα μούρα, όπως φράουλες, μύρτιλα και σμέουρα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Αυτά τα φρούτα βοηθούν στην προστασία των αιμοπεταλίων από βλάβες, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν τη φυσική ικανότητα του σώματος να παράγει και να διατηρεί υγιή αριθμό αιμοπεταλίων.

Παπάγια

Η παπάγια και το εκχύλισμα των φύλλων της είναι γνωστά για τις ιδιότητες τόνωσης των αιμοπεταλίων. Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα φύλλων παπάγιας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των αιμοπεταλίων, ειδικά σε άτομα με δάγκειο πυρετό ή άλλες καταστάσεις που οδηγούν σε θρομβοπενία.

Ρόδι

Το ρόδι είναι ένα ακόμα για την αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων φρούτο. Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των αιμοπεταλίων από βλάβες και ενισχύουν την παραγωγή τους. Ο καρπός είναι επίσης πλούσιος σε σίδηρο, ο οποίος υποστηρίζει τη συνολική υγεία του αίματος.

Κολοκύθα

Η κολοκύθα και οι σπόροι της είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση της παραγωγής αιμοπεταλίων. Οι σπόροι είναι επίσης μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αιμοπεταλίων από βλάβες.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Ξηροί καρποί και σπόροι όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι λιναρόσποροι είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη διατήρηση υγιών αιμοφόρων αγγείων και στην προστασία των αιμοπεταλίων από οξειδωτική βλάβη, η οποία μπορεί να υποστηρίξει έναν υγιή αριθμό αιμοπεταλίων.

Άπαχα κρέατα

Τα άπαχα κρέατα, όπως στήθος κοτόπουλου, γαλοπούλα και ψάρια, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή αιμοπεταλίων. Παρέχουν επίσης σίδηρο και βιταμίνη Β12, τα οποία είναι σημαντικά για την παραγωγή και τη διατήρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων.

Φασόλια και φακές

Τα φασόλια και οι φακές είναι τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ, ένα είδος βιταμίνης Β που είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό νέων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των αιμοπεταλίων. Η συμπερίληψη αυτών των οσπρίων στη διατροφή σας συμβάλλει σε καλύτερη συνολική υγεία του αίματος και στην αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων.

Καρότα και γλυκοπατάτες

Τα καρότα και οι γλυκοπατάτες είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και την υποστήριξη της παραγωγής αιμοπεταλίων.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και η κινόα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και βασικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία. Παρέχουν επίσης μια σταθερή πηγή ενέργειας και είναι ευεργετικά για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή αιμοπεταλίων.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα, ιδιαίτερα τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν τα αιμοπετάλια από βλάβες. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία και βελτιώνουν τη ροή του αίματος.

Πηγές: medicalnewstoday.com, verywellhealth.com, healthline.com