Ποια ώρα της ημέρας πρέπει να τρώτε καρύδια για ενέργεια και μυαλό ξυράφι
Τα καρύδια ανήκουν στους πιο ωφέλιμους και δημοφιλείς ξηρούς καρπούς.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και καλά λιπαρά.
Νέα μελέτη δείχνει ότι το να ξεκινά κάποιος τη μέρα του με καρύδια, μπορεί να ενισχύσει την εγκεφαλική λειτουργία του, οδηγώντας σε ταχύτερες αντιδράσεις και καλύτερη μνήμη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Reading εξέτασαν συμμετέχοντες που έτρωγαν πρωινό εμπλουτισμένο με καρύδια και διαπίστωσαν σημαντικά γνωστικά οφέλη σε σύγκριση με ένα πρωινό χωρίς καρύδια.
Η μελέτη αναδεικνύει τις δυνατότητες των καρυδιών ως φυσικό ενισχυτικό του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων (περίπου μιας χούφτας) καρυδιών αναμεμειγμένα σε μούσλι και γιαούρτι οδήγησε σε ταχύτερους χρόνους αντίδρασης και βελτιωμένη μνήμη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε σύγκριση με ένα πρωινό με τις ίδιες θερμίδες χωρίς καρύδια.
Στη μελέτη συμμετείχαν 32 υγιείς ενήλικες 18-30 ετών. Κάθε συμμετέχων έφαγε τόσο ένα πρωινό εμπλουτισμένο με καρύδια όσο και ένα πρωινό χωρίς καρύδια σε διαφορετικές φάσεις.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι ωρών, οι ερευνητές παρακολουθούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα και αξιολογούσαν τις γνωστικές τους επιδόσεις μέσω διαφόρων τεστ.
Η καθηγήτρια Claire Williams, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε τα πιθανά οφέλη των καρυδιών ως τροφής που ενισχύει τον εγκέφαλο.

«Η μελέτη αυτή ενισχύει την υπόθεση ότι τα καρύδια αποτελούν τροφή για τον εγκέφαλο. Μια χούφτα καρύδια με το πρωινό θα μπορούσε να δώσει στους νέους ένα γνωστικό πλεονέκτημα όταν χρειάζεται να αποδώσουν. Είναι συναρπαστικό ότι μια τόσο απλή διατροφική προσθήκη θα μπορούσε να προκαλέσει μια μετρήσιμη διαφορά στη γνωστική απόδοση».
Τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενες έρευνες που δείχνουν τις γνωστικές επιδράσεις της τακτικής κατανάλωσης ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών. Είναι η πρώτη μελέτη όμως, που εξετάζει τις άμεσες επιδράσεις των καρυδιών στην εγκεφαλική λειτουργία σε νέους κατά τη διάρκεια μιας μόνο ημέρας.
Ξεκλειδώνοντας τα διατροφικά μυστικά των καρυδιών
Οι καταγραφές της εγκεφαλικής δραστηριότητας αποκάλυψαν αλλαγές στη νευρική δραστηριότητα που υποδηλώνουν ότι τα καρύδια μπορεί να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια απαιτητικών πνευματικών εργασιών, ενώ δείγματα αίματος αποκάλυψαν θετικές αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης και λιπαρών οξέων, παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εγκεφαλική λειτουργία.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών στα καρύδια -συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3, των πρωτεϊνών και των φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες- μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική απόδοση.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως πώς τα καρύδια παράγουν αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function.