ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ασφάλεια τροφών στο ψυγείο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει και την ενεργειακή ανάγκη των νοικοκυριών να εκτοξεύεται λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών, οι διακοπές ρεύματος είναι πάντα ένα πιθανό σενάριο.

Ασφάλεια τροφών στο ψυγείο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος
Bigstock

Μια σύντομη διακοπή ρεύματος, που διαρκεί λίγα λεπτά, δεν θα επηρεάσει την ποιότητα των τροφίμων στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τυχόν διακοπή ρεύματος, όπως το πότε η ανάπτυξη βακτηρίων γίνεται απειλή και πότε να πετάξετε ευπαθή τρόφιμα.

Πόσο καιρό μπορεί να μείνει χωρίς ρεύμα το ψυγείο

Χωρίς ρεύμα, τα ψυγεία πιθανότατα θα παραμείνουν σε ασφαλή θερμοκρασία για έως και 4 ώρες, εάν οι πόρτες παραμείνουν κλειστές. Τα τρόφιμα στην κατάψυξή σας παραμένουν κρύα για ακόμη περισσότερο: περίπου μια μέρα αν η κατάψυξη είναι μισογεμάτη ή 2 μέρες αν είναι γεμάτη.

Προσοχή: Μην μπείτε στον πειρασμό να ελέγχετε τα τρόφιμα στο ψυγείο κάθε λίγα λεπτά. Το άνοιγμα του ψυγείου ή της κατάψυξης επιταχύνει την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Το φαγητό σας μπορεί να χαλάσει πιο γρήγορα από ό,τι αν κρατήσετε τις πόρτες κλειστές.

Τι να κάνετε πριν από μια προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος

Εκτός από τη διατήρηση μη αλλοιώσιμων τροφίμων, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής των τροφίμων στην συντήρηση (ψύξη) ή την κατάψυξη:

  • Χρησιμοποιήστε συσκευασίες (επιθέματα) γέλης κατάψυξης για ψύξη ευπαθών τροφίμων στο ψυγείο
  • Προμηθευτείτε ένα φορητό “ψυγειάκι παραλίας” και παγοκύστες (που καλό είναι να έχετε πάντα στην κατάψυξη έτοιμες για χρήση). Βάλτε εκεί τα ευπαθή τρόφιμα για να συντηρηθούν περισσότερο από 4 ώρες
  • Θυμηθείτε να κρατάτε το κατεψυγμένο κρέας μακριά από άλλα τρόφιμα. Εάν αρχίσει να ξεπαγώνει, οι χυμοί του μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια που θα αναμειχθούν με άλλα τρόφιμα εάν δεν είναι χωριστά.

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος

Κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα θερμόμετρα της συσκευής μέσα στο ψυγείο και τον καταψύκτη σας για να προσδιορίσετε εάν το φαγητό σας είναι ασφαλές.

Η θερμοκρασία του ψυγείου σας πρέπει να είναι 4°C ή χαμηλότερη. Η κατάψυξη πρέπει να είναι -17°C ή χαμηλότερη.

Εάν δεν υπάρχει θερμόμετρο μέσα στο ψυγείο για να μετρήσετε τη θερμοκρασία, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων σε κάθε προϊόν για να δείτε εάν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

refrigerator-container-food

Πώς να συντηρήσετε τα τρόφιμα

Για βραχυπρόθεσμες διακοπές ρεύματος, κρατήστε τις πόρτες του ψυγείου και του καταψύκτη σας κλειστές. Μετακινήστε τα τρόφιμα από το ψυγείο στην κατάψυξη, εάν έχουν περάσει πάνω από 4 ώρες χωρίς ρεύμα. Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα στο ψυγείο και τα κατεψυγμένα παραμένουν στους 4°C και -17°C, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, μπορείτε να ζεστάνετε ή να μαγειρέψετε κατεψυγμένα τρόφιμα για να μην χαλάσουν τζάμπα.

Ποια τρόφιμα διατηρούμε και ποια πετάμε μετά από 4ωρη διακοπή ρεύματος

Τρόφιμα που μπορείτε να κρατήσετεΤρόφιμα για πέταμα
Βούτυρο και μαργαρίνηΖύμες και κουρκούτι
Φρέσκα ολόκληρα φρούτα και λαχανικάΚομμένα φρέσκα φρούτα
ΑλεύριΛαχανικά κομμένα ή μαγειρεμένα
Αποξηραμένα φρούτα και καρύδαΓαλακτοκομικά ή τρόφιμα με βάση την κρέμα
Φρέσκα βότανα και μπαχαρικάΤρόφιμα μολυσμένα με χυμούς από ωμό κρέας, πουλερικά ή ψάρια
Κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί, αλλά έχουν ακόμα κρυστάλλους πάγου ή παρέμειναν στους 4°C και κάτωΤρόφιμα με μούχλα ή ασυνήθιστη μυρωδιά
Σκληρά και επεξεργασμένα τυριάΑλλαντικά
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ (π.χ. μουστάρδα, κέτσαπ, τουρσιά)Ανοιγμένες μαγιονέζες και σάλτσες ταρτάρ αν είναι πάνω από 10°C για περισσότερες από 8 ώρες
Τα περισσότερα αρτοσκευάσματαΑνάμικτες σαλάτες, συμπεριλαμβανομένων σαλάτες όπως κοτόπουλο ή πατατοσαλάτες
Ξηροί καρποίΠίτσα, σούπες, μαγειρευτά ή κατσαρόλες
Χυμοί φρούτων και λαχανικών που δεν έχουν ανοιχτείΟποιοδήποτε είδος κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών ή υποκατάστατων αυγών

Γενικά

Εάν δεν είστε βέβαιοι αν πρέπει να πετάξετε κάποιες τροφές ή φαγητά, είναι σώφρον να επιλέγετε πάντα την ασφαλή δίοδο. Καλύτερα να βασιστείτε στα είδη της τροφοθήκης (κονσέρβες, ρύζια, ζυμαρικά κλπ) μέχρι να προμηθευτείτε εκ νέου τροφές ψυγείου.

Επίσης, ΜΗΝ δοκιμάζετε ευπαθή τρόφιμα “για να δείτε αν είναι αλλοιωμένα”. Αντίθετα, ο έλεγχος της θερμοκρασίας του φαγητού σας θα σας πει τελικά εάν είναι ασφαλές να το φάτε. Οποιοδήποτε τρόφιμο στο ψυγείο που βρίσκεται πάνω από τους 4°C για πάνω από 4 ώρες είναι επιρρεπές στη συλλογή βακτηρίων. Τα βακτήρια αυξάνουν τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών.

Τα συμπτώματα μια τέτοιας ασθένειας, τα οποία εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, περιλαμβάνουν:

  • πόνοι στο σώμα, κυρίως κοντά στην κοιλιά
  • διάρροια
  • πυρετός
  • πονοκέφαλος
  • εμετός

Οι ασθενείς συνήθως αναρρώνουν λίγο μετά. Εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, όπως αφυδάτωση, συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Πηγή: health.com