ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς διαρκεί περισσότερο το φαγητό που περίσσεψε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Είτε πρόκειται για έτοιμο “φαγητό απ' έξω”, είτε για μαγειρεμένο στο σπίτι, τα υπολείμματα διαρκούν περίπου 3-5 ημέρες στο ψυγείο.

Πώς διαρκεί περισσότερο το φαγητό που περίσσεψε
Bigstock

Τα ζεστά ή ευπαθή τρόφιμα που μένουν σε θερμοκρασία δωματίου θα διαρκέσουν μόνο για περίπου 1-2 ώρες προτού χρειαστεί να μπουν στο ψυγείο.

Εάν δεν αποθηκεύετε σωστά τα υπολείμματα φαγητού ή αν τα αφήνετε στο ψυγείο για πολύ καιρό, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται βακτήρια και θα χαλάσουν. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες, όπως τροφική δηλητηρίαση.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής των υπολειμμάτων φαγητού

Το πόσο διαρκούν τα υπολείμματα φαγητού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία και τον χρόνο.

Τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες 4-60 βαθμών Κελσίου. Μόλις τα υπολείμματα εισέλθουν σε αυτό το εύρος θερμοκρασίας, τα βακτήρια μπορούν να διπλασιαστούν κάθε 20 λεπτά και να χαλάσουν τα τρόφιμα. Χρειάζονται μόλις 2 ώρες για να χαλάσουν τα υπολείμματα φαγητού εκτός ψυγείου!

Η αποθήκευση των υπολειμμάτων στο ψυγείο βοηθά στη διατήρηση των τροφίμων στους 4 βαθμούς Κελσίου και κάτω, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Ωστόσο, ακόμα κι αν βάλετε αμέσως τα υπολείμματα στο ψυγείο, τα βακτήρια θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στα τρόφιμα και θα γίνουν επικίνδυνα μετά από περίπου 3-4 ημέρες.

Η κατάψυξη των υπολειμμάτων στους -18°C και κάτω σταματά πλήρως την ανάπτυξη βακτηρίων. Εντούτοις, η ποιότητα και η γεύση του φαγητού θα αλλοιωθεί μετά από περίπου 3-4 μήνες.

Πώς να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα με ασφάλεια

  • Ζεστά φαγητά: Βάλτε τα υπολείμματα στο ψυγείο εντός 2 ωρών μετά το μαγείρεμα
  • Ψυχρά ευπαθή τρόφιμα: Βάλτε εντός 2 ωρών στο ψυγείο τρόφιμα όπως πουλερικά, κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος: Βάλτε τα υπολείμματα στο ψυγείο μέσα σε 1 ώρα εάν είστε έξω στη ζέστη ή έχετε φαγητό μέσα σε ζεστό αυτοκίνητο

Μοιράστε τυχόν μεγάλες ποσότητες φαγητού σε πολλά ρηχά δοχεία όταν αποθηκεύετε τα υπολείμματα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αυτό θα βοηθήσει το φαγητό να κρυώσει πιο γρήγορα σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για τρόφιμα όπως η σούπα και ολόκληρα ψητά κρέατα, τα οποία χρειάζονται πολύ χρόνο για να κρυώσουν. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο κομμάτι ψητό μπορεί να είναι ακόμα ζεστό στο κέντρο μετά από 2 ώρες στην ψύξη, επιτρέποντας στα βακτήρια να αναπτυχθούν, ενώ μικρότερες μερίδες κρέατος θα έχουν κρυώσει μέχρι τότε, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Αποφύγετε την αποθήκευση των υπολειμμάτων σε ένα ήδη γεμάτο ψυγείο, διότι αυτό θα έχει μειωμένη κυκλοφορία ψυχρού αέρα, η οποία απαιτείται για τη σωστή ψύξη.

Καλύψτε τα υπολείμματά σας με αεροστεγή καπάκια, πλαστική μεμβράνη ή άλλα επαναχρησιμοποιήσιμα καλύμματα. Μπορείτε επίσης να τυλίξετε κρύα ευπαθή τρόφιμα σε σφραγισμένες συσκευασίες, όπως πλαστικό περιτύλιγμα ή σακούλες με αεροστεγές σφράγισμα. Το να διατηρείτε τα υπολείμματα καλυμμένα και σφραγισμένα βοηθά στην αποφυγή εισόδου περισσότερων βακτηρίων στο φαγητό σας. Βοηθά επίσης το φαγητό σας να διατηρήσει την υγρασία και να μην απορροφήσει οσμές από άλλα τρόφιμα, κάτι που θα αλλοιώσει τη γεύση των υπολειμμάτων.

Leftovers

Ψύξη ή κατάψυξη;

Εάν δεν σκοπεύετε να φάτε τα υπολείμματα μέσα σε 3-5 ημέρες, μπορείτε να τα καταψύξετε για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής τους σε 3-4 μήνες. Προσοχή: Τα υπολείμματα φαγητών που περιέχουν μαγιονέζα, σάλτσες κρέμας και μαρούλι δεν παγώνουν καλά και έχουν κακή γεύση όταν ξεπαγώσουν.

Τα κατεψυγμένα υπολείμματα μπορούν θεωρητικά να διαρκέσουν επ' αόριστον, αλλά η κατάψυξη αφαιρεί την υγρασία από τα τρόφιμα, αλλάζοντας τη γεύση και την ποιότητά τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κατεψυγμένα υπολείμματα φαγητού συχνά χάνουν την τρυφερότητα, τη γεύση, το χρώμα και τους χυμούς τους.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καταψύξτε αμέσως τα υπολείμματα φαγητού, ώστε να είναι ήδη στην κορύφωση της ποιότητας και της γεύσης τους. Όταν είστε έτοιμοι να φάτε κατεψυγμένα υπολείμματα, ξεπαγώστε τα πρώτα στην ψύξη ή σε κρύο νερό ή στην ειδική λειτουργία απόψυξης ενός φούρνου μικροκυμάτων. Πρέπει επίσης να τρώτε τα αποψυγμένα υπολείμματα μέσα σε 3-4 ημέρες, καθώς θα αρχίσουν να αναπτύσσουν βακτήρια.

Σημάδια χαλασμένων υπολειμμάτων

Τα χαλασμένα τρόφιμα είναι συνήθως εμφανή, επειδή αλλάζουν σε εμφάνιση, οσμή και γεύση. Τα κοινά σημάδια που δείχνουν ότι τα υπολείμματα φαγητού έχουν χαλάσει είναι:

  • Χρώμα που σκουραίνει ή ξεθωριάζει
  • Αλλαγές στην υφή: τα φαγητά γίνονται κολλώδη ή γλοιώδη
  • Μούχλα σε πράσινο, λευκό ή μαύρο χρώμα
  • Δυσάρεστη μυρωδιά ή γεύση

Πώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των υπολειμμάτων φαγητού

  • Καταψύξτε ή ψύξτε το φαγητό το συντομότερο δυνατό: Αποθηκεύστε τα υπολείμματα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός 1-2 ωρών από το γεύμα. Πετάξτε όλα τα τρόφιμα που έχουν μείνει έξω περισσότερο από 2 ώρες ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος άνω των 30°C για 1 ώρα.
  • Φυλάξτε τα τρόφιμα σε σφραγισμένα δοχεία: Αποθηκεύετε πάντα τα υπολείμματα φαγητού με καπάκι ή μεμβράνη που τα διατηρεί σφραγισμένα από βακτήρια και άλλες οσμές του ψυγείου.
  • Επιμερίστε τις μεγάλες ποσότητες: Αποθηκεύστε τα προηγουμένως καυτά υπολείμματα σε μικρές ποσότητες και ρηχά δοχεία, κάτι που τα βοηθά να κρυώσουν γρήγορα.
  • Ελέγξτε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας: Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο συσκευής για να βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας έχει ρυθμιστεί στους 4°C και κάτω και ο καταψύκτης στους -18°C και κάτω.
  • Διατηρήστε ζεστά τα... ζεστά φαγητά: Εάν αφήνετε έξω το ζεστό φαγητό για περισσότερες από 2 ώρες, κρατήστε το μέσα στον φούρνο σε λίγους βαθμούς ή σε ζεστό πιάτο/σκεύος για να διατηρηθεί ζεστό.
  • Κρατήστε τα κρύα ευπαθή τρόφιμα... κρύα: Αν αφήσετε κρύα ευπαθή τρόφιμα (π.χ. αλλαντικά, πατατοσαλάτα) έξω για περισσότερες από 2 ώρες, βάλτε τα σε πάγο.
  • Αποφύγετε την μόλυνση εντός ψυγείου: Καθαρίζετε τακτικά το ψυγείο σας και αποθηκεύετε τα υπολείμματα φαγητών μακριά από ωμό κρέας, για να αποφύγετε τυχόν διασταυρούμενη διάδοση βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.
  • Επαναθέρμανση: Ζεστάνετε τα υπολείμματα φαγητού στον φούρνο μικροκυμάτων ή της κουζίνας στους 74°C τουλάχιστον.

Πηγή: health.com