ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια φρούτα και λαχανικά τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ποια όχι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το αλουμινόχαρτο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά δεν είναι η βέλτιστη επιλογή για κάθε προϊόν ή για κάθε ανάγκη αποθήκευσης.

Ποια φρούτα και λαχανικά τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ποια όχι
Bigstock

Το να ξέρετε πότε είναι κατάλληλο το αλουμινόχαρτο και ποια είναι η σωστή χρήση του είναι χρήσιμο από πολλές απόψεις: καλύτερη συντήρηση τροφών, αλλά και μείωση της χρήσης πλαστικών (μεμβράνες, σακούλες κλπ).

Αλουμινόχαρτο: Ο ρόλος της οξύτητας φρούτων και λαχανικών

Δεν είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά κατάλληλα για αλουμινόχαρτο. Τα τρόφιμα με υψηλή οξύτητα, όπως τα περισσότερα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες, αντιδρούν με το αλουμινόχαρτο. Το οξύ σε αυτά τα τρόφιμα διαβρώνει εσωτερικά το αλουμινόχαρτο, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μικροσκοπικές τρύπες, ενώ προσδίδει στα φρούτα και τα λαχανικά μια μεταλλική γεύση. Η φλούδα των φρούτων μπορεί επίσης να εμφανίσει λευκές κηλίδες από τα άλατα αλουμινίου. Τα λαχανικά με χαμηλή οξύτητα, όπως το σέλινο, τα καρότα και τα κρεμμύδια, μαζί με αντίστοιχα φρούτα, όπως το πεπόνι, ταιριάζουν καλύτερα για τύλιγμα σε αλουμινόχαρτο.

Αλουμινόχαρτο: Χαλαρό ή σφιχτό τύλιγμα φρούτων και λαχανικών;

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά παράγουν αέριο αιθυλένιο καθώς ωριμάζουν. Αυτό το αέριο, όταν παγιδεύεται μέσα στα όρια μιας πλαστικής σακούλας, είναι που κάνει λαχανικά όπως το σέλινο να ωριμάζουν υπερβολικά και να “μαραζώνουν”. Το χαλαρό τύλιγμα σε αλουμινόχαρτο επιτρέπει στο πλεονάζον αέριο να διαφύγει ενώ διατηρείται σε αρκετή υγρασία ώστε η τροφή να παραμείνει φρέσκια. Άλλα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια, έχουν έντονη μυρωδιά που μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και τη μυρωδιά άλλων τροφών. Το σφιχτό τύλιγμα σε αλουμινόχαρτο βοηθά στην παγίδευση των οσμών, ώστε να μην λερώνουν άλλα αντικείμενα στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου. Το φως μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γεύση, την ωρίμανση και την ποιότητα, ειδικά για τα φρούτα που είναι αποθηκευμένα σε θερμοκρασία δωματίου. Σε αυτήν την περίπτωση το αλουμινόχαρτο εμποδίζει την έκθεση των τροφών στο φως.

fruits-aluminum-foil-frouta-alouminoxarto

Βραχυπρόθεσμη αποθήκευση στο ψυγείο

Οι χρόνοι αποθήκευσης στο ψυγείο ποικίλλουν ανάλογα με το φρούτο ή το λαχανικό, αλλά τα περισσότερα θα διαρκέσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ μερικά, όπως το σέλινο, για 2 εβδομάδες ή και περισσότερο εφόσον είναι σωστά τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο. Τυλίξτε τα άπλυτα προϊόντα και φυλάξτε τα στο συρτάρι λαχανικών, που διασφαλίζει ότι τα προϊόντα παραμένουν κρύα χωρίς να παγώνουν. Μπορείτε επίσης να τυλίξετε κομμένα φρούτα και λαχανικά, αν δεν έχουν όξινους χυμούς, αλλά θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε 2-3 ημέρες από το κόψιμο, για να μην χαλάσουν.

Αλουμινόχαρτο στην κατάψυξη

Το αλουμινόχαρτο βαρέως τύπου, που κατασκευάζεται για αποθήκευση σε θερμοκρασίες κατάψυξης, δεν σκίζεται τόσο εύκολα όσο το λεπτότερο κοινό οικιακό αλουμινόχαρτο. Ορισμένα λαχανικά μπορεί να χρειάζονται ζεμάτισμα πριν τα καταψύξετε, ώστε να μην χαλάσουν σε υφή ή γεύση. Ρίξτε τα λαχανικά σε βραστό νερό για 1-3 λεπτά ή απλώς μέχρι να γίνει πιο έντονο το χρώμα τους και μετά κρυώστε τα απότομα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Τα κομμένα φρούτα δεν είναι κατάλληλα για κατάψυξη σε αλουμινόχαρτο, επειδή χρειάζονται επεξεργασία με οξύ για να αποφευχθεί ο αποχρωματισμός τους, ο οποίος μπορεί να καταστρέψει το αλουμινόχαρτο. Τυλίξτε το προϊόν σφιχτά σε αλουμινόχαρτο αφού το στραγγίσετε και το στεγνώσετε. Τυλίγοντας ξανά τα τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο φρούτα ή λαχανικά σε πλαστική μεμβράνη ή χαρτί κρεοπωλείου ή τοποθετώντας τα πακέτα αλουμινόχαρτου σε πλαστική σακούλα κατάψυξης, αποκλείετε ακόμα καλύτερα τον αέρα και αποτρέπετε το σχίσιμο του αλουμινόχαρτου μέσα στον καταψύκτη. Αν και τα τρόφιμα θα είναι επ' αόριστον ασφαλή σε καταψύκτη τουλάχιστον -18°C, είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιήσετε το συντομότερο δυνατό για βέλτιστη γεύση και υφή. Αποθηκεύστε τα για όχι περισσότερο από 6-12 μήνες, ανάλογα με τον τύπο του φρούτου ή του λαχανικού.

Πηγή: leaf.tv