ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια τροφή σκοτώνει 200 άτομα τον χρόνο, αλλά την τρώνε 500 εκ. άνθρωποι!

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κασάβα, γνωστή και ως μανιόκα ή γιούκα, είναι ένα ευρέως βρώσιμο λαχανικό (ρίζα), που είναι στη βάση της διατροφής για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Ποια τροφή σκοτώνει 200 άτομα τον χρόνο, αλλά την τρώνε 500 εκ. άνθρωποι!
Bigstock

Συνήθως μεταποιείται σε ταπιόκα και χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα. Παρά τα διατροφικά της οφέλη, η κασάβα θεωρείται επίσης μια από τις πιο θανατηφόρες τροφές στον κόσμο λόγω της φυσικής της περιεκτικότητας σε κυάνιο, το οποίο μπορεί να είναι τοξικό εάν δεν παρασκευαστεί σωστά.

Αυτό το άρθρο διερευνά τη θρεπτική αξία της κασάβας, τους πιθανούς κινδύνους υγείας από την κατανάλωσή της και πώς να τη συμπεριλάβετε με ασφάλεια στη διατροφή σας.

Διατροφικό προφίλ κασάβας

Η κασάβα είναι μια ρίζα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που παρέχει ενέργεια αλλά στερείται απαραίτητων πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών. Ακολουθεί μια ανάλυση των βασικών διατροφικών χαρακτηριστικών ανά 100 γραμμάρια ακατέργαστης κασάβας:

  • Θερμίδες: 160 kcal
  • Υδατάνθρακες: 38 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 1,4 γρ.
  • Λίπος: 0,3 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 1,8 γρ.
  • Βιταμίνη C: 20% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
  • Ασβέστιο: 16 mg
  • Σίδηρος: 0,3 mg

Η κασάβα είναι μια πολύτιμη πηγή ενέργειας, αλλά η χαμηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες και λίπος την καθιστούν μια ατελή τροφή, εάν καταναλώνεται ως βασικό διαιτητικό προϊόν χωρίς άλλες πηγές θρεπτικών συστατικών.

Cassava

Αγρότης στη Βραζιλία συλλέγει ρίζες κασάβας

Bigstock

Γιατί η κασάβα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες τροφές στον κόσμο

Παρά την παγκόσμια δημοτικότητά της, η κασάβα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, εάν καταναλωθεί ακατάλληλα. Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι η περιεκτικότητά της σε κυανογόνο γλυκοσίδιο, που μπορεί να απελευθερώσει κυάνιο στο σώμα.

Πώς η κασάβα φτάνει να γίνει τοξική

Η κασάβα περιέχει λιναμαρίνη, μια χημική ουσία που μετατρέπεται σε υδροκυάνιο κατά την πέψη.

Το σώμα δυσκολεύεται να αποβάλει το κυάνιο σε μεγάλες ποσότητες, οδηγώντας σε συσσώρευση τοξικών.

Η ακατάλληλη επεξεργασία (όπως η κατανάλωση ωμής κασάβας ή το ανεπαρκές της μαγείρεμα) αυξάνει τον κίνδυνο δηλητηρίασης από κυάνιο.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από κασάβα

  • Ναυτία και έμετος
  • Ζάλη και σύγχυση
  • Αδυναμία και κόπωση
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο!

Νευρολογικοί κίνδυνοι: Νόσος Κασάβα και Konzo

Η μακροχρόνια κατανάλωση ανεπαρκώς επεξεργασμένης κασάβας έχει συνδεθεί με τη νόσο Konzo, μια παραλυτική κατάσταση που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Το Konzo εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές όπου η κασάβα είναι βασικό διατροφικό προϊόν, αλλά δεν αποτοξινώνεται σωστά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Μη αναστρέψιμη παράλυση των ποδιών
  • Βλάβη κινητικής λειτουργίας
  • Κακός συντονισμός και μυϊκή δυσκαμψία
Cassava

Ασφαλής κατανάλωση κασάβας: Πώς να μειώσετε τους κινδύνους

Αν και η κασάβα ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, η κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να την καταστήσει ασφαλή για κατανάλωση. Ακολουθούν τα βασικά μέτρα ασφαλείας:

Τρόποι αποτοξίνωσης της κασάβας:

  • Ξεφλουδίστε και μουλιάστε τη ρίζα σε νερό για τουλάχιστον 24-48 ώρες πριν την μαγειρέψετε.
  • Βράστε ή ζυμώστε (κάντε την τουρσί) την κασάβα, για να διασπαστούν οι κυανογόνες ενώσεις.

Τι να αποφεύγετε:

  • Κατανάλωση ωμής ή ανεπαρκώς μαγειρεμένης κασάβας.
  • Κατανάλωση χυμού από κασάβα χωρίς σωστή επεξεργασία.

Σύγκριση κινδύνου της κασάβας με άλλες βασικές τροφές

Σε σύγκριση με άλλα βασικά προϊόντα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως οι πατάτες ή το ρύζι, η κασάβα στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών και απαιτεί επιπλέον προετοιμασία για να είναι ασφαλής για κατανάλωση.

ΤροφήΥδατάνθρακες (ανά 100 γρ.)ΠρωτεΐνηΠαράγοντες κινδύνου
Κασάβα38 γρ.1,4 γρ.Τοξικότητα κυανίου εάν δεν υποβληθεί σε σωστή επεξεργασία
Πατάτα17 γρ.2 γρ.Κανένα (εκτός αν έχει βγάλει φύτρες και έχει πρασινίσει)
Ρύζι (λευκό)28 γρ.2,7 γρ.Χαμηλό σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά
Γλυκοπατάτα20 γρ.1,6 γρ.-

Η κασάβα παρέχει περισσότερους υδατάνθρακες από τις πατάτες ή το ρύζι, αλλά στερείται πρωτεΐνης και απαιτεί εκτεταμένη αποτοξίνωση, για να αποφευχθεί η δηλητηρίαση.

Σύνοψη

Η κασάβα είναι μια διατροφικά πολύτιμη, αλλά δυνητικά θανατηφόρα τροφή. Ενώ χρησιμεύει ως βασικό προϊόν για εκατομμύρια ανθρώπους, η περιεκτικότητά της σε κυάνιο την καθιστά μία από τις πιο επικίνδυνες τροφές στον κόσμο, αν δεν παρασκευαστεί σωστά. Η κατανόηση των κινδύνων της ακατέργαστης ή ακατάλληλα μαγειρεμένης κασάβας είναι απαραίτητη για την ασφαλή κατανάλωση.

Εάν συμπεριλάβετε την κασάβα στη διατροφή σας, βεβαιωθείτε ότι έχει αποτοξινωθεί σωστά με μούλιασμα, βράσιμο ή ζύμωση. Όταν καταναλώνεται υπεύθυνα, η κασάβα μπορεί να είναι μια ασφαλής και ευεργετική πηγή υδατανθράκων, αλλά οι κίνδυνοι της δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται.

Πηγές: medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, ladbible.com