ΥΓΕΙΑ

Βραχυπρόθεσμη μνήμη: Τα «κλειδιά» για να μην ξεχνάτε τι κάνατε και να ενισχύσετε τη μνήμη σας

Σινάνη Αικατερίνη

Το να ξεχνάει κάποιος τι έκανε αμέσως μετά την πραγματοποίησή του, μπορεί να τού προκαλέσει άγχος και απογοήτευση.

Βραχυπρόθεσμη μνήμη: Τα «κλειδιά» για να μην ξεχνάτε τι κάνατε και να ενισχύσετε τη μνήμη σας

Η ικανότητα διατήρησης βραχυπρόθεσμων πληροφοριών είναι απαραίτητη στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Οι ειδικοί προτείνουν τρόπους βελτίωσης της βραχυπρόθεσμης μνήμης σας, που μάς βοηθούν να θυμόμαστε όσα κάναμε πριν από λίγη ώρα και διευκολύνουν την αφομοίωση νέων γνώσεων.

Αποφύγετε το multitasking

Στην καθημερινή μας ζωή, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το λεγόμενο multitasking ή αλλιώς πολυδιεργασία, δηλαδή την ενασχόληση με περισσότερες από μία εργασίες (tasks) ταυτόχρονα, προκειμένου να διεκπεραιωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα και αποτελεσματικά. Αν και κάποιοι το πιστεύουν, οι έρευνες δείχνουν ότι το multitasking δεν είναι αποτελεσματικό.

Αν και μπορούμε να κατανέμουμε την προσοχή μας σε διάφορες δραστηριότητες, είναι προτιμότερο να εστιάζουμε σε μία εργασία κάθε φορά. Αυτό βελτιώνει την απόδοση του εγκεφάλου και μειώνει το στρες στο νευρικό μας σύστημα.

Ενισχύστε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας με νοητικές ασκήσεις

Η βραχυπρόθεσμη μνήμη μπορεί να ενισχυθεί με διάφορους τρόπους, όπως ακριβώς οι μύες του σώματος ενισχύονται με την άσκηση. Κάθε φορά που αποκτούμε νέες γνώσεις, ο εγκέφαλος σχηματίζει νέες νευρικές συνδέσεις, γεγονός που τον κρατά ενεργό και συνεχώς αναπτυσσόμενο.

Είναι σημαντικό να δίνουμε στον εγκέφαλο την άσκηση που χρειάζεται για να τον διατηρούμε δραστήριο και λειτουργικό.

memory-mnimi-anamnisi

Ξαναζήστε τις αναμνήσεις σας με όλες τις αισθήσεις σας

Οι αναμνήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην οπτική, συχνά συνδέονται με αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως είναι οι μυρωδιές και οι ήχοι.

Αυτές τις αισθητηριακές εμπειρίες, που είναι στενά συνδεδεμένες με την παιδική ηλικία, μπορούμε να τις ξαναζήσουμε στην ενήλικη ζωή για να ενεργοποιήσουμε τη μνήμη. Η συνειδητή χρήση των αισθήσεών μας (όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση, αφή), μπορεί να επαναφέρει εξίσου έντονες αναμνήσεις.

Φτιάξτε τους δικούς σας κανόνες

Η τεχνική της συσχέτισης λέξεων, εικόνων ή φράσεων είναι πολύ αποτελεσματική στην ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε τους δικούς σας κανόνες χρησιμοποιώντας προσωπικές πληροφορίες που είναι εύκολο να θυμάστε, όπως τα αρχικά των ονομάτων αγαπημένων προσώπων ή σημαντικών ανθρώπων στη ζωή σας.

Εκτός από τις συνήθειες που αναφέρθηκαν παραπάνω, η πρακτική του διαλογισμού έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Δεν βοηθά μόνο στη μείωση του στρες, αλλά ενισχύει τη συγκέντρωση και την πνευματική διαύγεια, καθιστώντας ευκολότερη τη διατήρηση των πληροφοριών.

Μια ισορροπημένη διατροφή, τέλος, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη γνωστική υγεία.

Τροφές όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της μνήμης και της συνολικής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Πηγή: Cronista