ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ενισχύστε τη μνήμη σας χάρη στον συνδυασμό αυτών των δύο τροφίμων - Πώς συνεργάζονται

Σινάνη Αικατερίνη

Στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τη γνωστική απόδοση και να μειώσουν τα ποσοστά άνοιας λόγω γήρανσης, οι επιστήμονες εστιάζουν στη σημασία της διατροφής.

Ενισχύστε τη μνήμη σας χάρη στον συνδυασμό αυτών των δύο τροφίμων - Πώς συνεργάζονται

Πρόσφατη μελέτη εξέτασε πώς ο συνδυασμός δύο εξαιρετικά κοινών τροφίμων, ενίσχυσε τη μνήμη.

Η έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, αποκάλυψε ότι η πρόσληψη φωσφατιδυλοχολίνης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και καλύτερη γνωστική απόδοση.

Η φωσφατιδυλοχολίνη, επίσης γνωστή ως λεκιθίνη, είναι ένα φωσφολιπίδιο με ενσωματωμένη χολίνη στο μόριό του, το οποίο αποτελεί συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών (ήπαρ, εγκέφαλος, νευρικός ιστός και λευκά αιμοσφαίρια).

Το φωσφολιπίδιο αυτό βρίσκεται σε τρόφιμα όπως είναι οι κρόκοι αυγών, η σόγια και το κρέας.

«Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της γήρανσης και η κακή διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ήπιας γνωστικής εξασθένησης και την εξέλιξη σε άνοια» αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Σε αντίθεση με τους τρέχοντες φαρμακολογικούς παράγοντες, οι διατροφικές προσεγγίσεις έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν θετικά τις νευροεκφυλιστικές διεργασίες πολύ πριν από την εκδήλωση της άνοιας», προσθέτουν.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της χολίνης, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού για την ακετυλοχολίνη, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία και του οποίου η ανεπάρκεια μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «εκτός από το ότι είναι πρόδρομος της φωσφατιδυλοχολίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της μεμβράνης και τη διατήρηση της συναπτικής λειτουργίας, οι αναλύσεις δείχνουν ότι τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν μειωμένα επίπεδα χολίνης στο πλάσμα και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό».

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με υψηλότερη πρόσληψη φωσφατιδυλοχολίνης είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και γλωσσικών δεξιοτήτων. Σε αυτόν τον πληθυσμό, τα αυγά αντιπροσώπευαν το 39% της φωσφατιδυλοχολίνης που καταναλώθηκε, ενώ το κρέας συνέβαλε στο 37%.

Βασικά τρόφιμα για τη μνήμη

Ο συνδυασμός αυγών και κρέατος, λοιπόν, είναι απαραίτητος για τη γνωστική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης.

Τα βακκίνια (cranberry) ξεχωρίζουν επίσης για τη συμβολή τους στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή. Αυτές οι ουσίες προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από οξειδωτική βλάβη και συμβάλλουν στη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

Η Δρ. Uma Naidoo, ειδική διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Η κατανάλωση τροφών που ωφελούν τον εγκέφαλο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης νευρολογικών προβλημάτων, να βελτιώσει την ψυχική υγεία και να βοηθήσει στη διατήρηση της εστίασης και της πνευματικής διαύγειας».

Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στα βατόμουρα έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες και άλλες τοξίνες. Επιπλέον, τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, που συνδέεται στενά με την ψυχική ευεξία.

Τέλος, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλες για τις ανάγκες σας.

Πηγή: Clarin