Η άγνωστη συνήθεια που βελτιώνει τη μνήμη και προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ - Δεν είναι η άσκηση
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτή η απλή ενέργεια έχει βαθιά επίδραση στη μνήμη.
Σε έναν κόσμο όπου η πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και η φροντίδα της μνήμης έχουν γίνει προτεραιότητες για εκατομμύρια ανθρώπους, υπάρχει μια απλή συνήθεια που θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την προστασία του εγκεφάλου μας από τη φθορά του χρόνου.
Αν και τείνουμε να συνδέουμε τη φροντίδα του εγκεφάλου με πολύπλοκες και δαπανηρές στρατηγικές, αυτή η συνήθεια, θα μπορούσε να είναι η απάντηση που πολλοί αναζητούν.
Με την πάροδο των ετών, επιστημονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει τα εκπληκτικά οφέλη της, αλλά το πιο εκπληκτικό είναι η ικανότητά της να προλαμβάνει τη γνωστική παρακμή με φυσικό τρόπο.
Το συναρπαστικό με αυτή τη συνήθεια, είναι ότι δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια ή δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Αντί για περίπλοκες θεραπείες ή ακριβά φάρμακα, απλά ενσωματώστε αυτή την απλή δράση στην καθημερινότητά σας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η εμπειρία της επαφής με ένα αυθεντικό έργο τέχνης, όπως το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Vermeer, δημιουργεί μια μοναδική ενεργοποίηση του εγκεφάλου που ενισχύει τον προβληματισμό, τη συνειδητοποίηση και την ανάκληση προσωπικών εμπειριών.
Η θέαση έργων τέχνης σε μουσεία ή γκαλερί δεν είναι μόνο μια πολιτιστική εμπειρία - σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη, αλλά έχει και βαθύ αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Mauritshuis της Χάγης έδειξε ότι τα αυθεντικά έργα δημιουργούν μια εγκεφαλική αντίδραση δέκα φορές ισχυρότερη από τα αντίγραφα. Αυτό ενεργοποιεί τον προ-μετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη και τον προσωπικό προβληματισμό.
Η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες δεν έχουν οριστική θεραπεία, αλλά οι συνήθειες που διεγείρουν τον εγκέφαλο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της εξέλιξής τους.
Σύμφωνα με τον Erik Scherder, καθηγητή νευροψυχολογίας στο Vrije Universiteit του Άμστερνταμ (VU), η ενασχόληση με την τέχνη ενθαρρύνει το συναίσθημα, τον προβληματισμό και τη φαντασία, ενεργοποιώντας διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις και διατηρεί το μυαλό ενεργό, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της γνωστικής γήρανσης.
Επιπλέον, η πολυαισθητηριακή εμπειρία του θαυμασμού ενός έργου τέχνης στο αρχικό του περιβάλλον, με συγκεκριμένο φωτισμό και πλαισίωση, εντείνει την επίδρασή του στη μνήμη και τη μάθηση. Αυτή η συνήθεια μπορεί να αποτελέσει ένα προσιτό και χρήσιμο εργαλείο για τη δια βίου ψυχική υγεία.
Ποια είναι τα οφέλη της θέασης έργων τέχνης για την ψυχική υγεία;
Συναισθηματική και γνωστική διέγερση
Τα πρωτότυπα έργα προκαλούν μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση, η οποία αυξάνει τη νευρική δραστηριότητα.
Βελτίωση συγκέντρωσης
Η θέαση ενός έργου όπως «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» ενεργοποιεί ένα μοναδικό φαινόμενο όπου τα μάτια και το μυαλό εστιάζουν επανειλημμένα σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, βελτιώνοντας την ικανότητα συγκέντρωσης.
Ενίσχυση προσωπικών αναμνήσεων
Η διέγερση του προ-μετωπιαίου φλοιού, βοηθά στη σύνδεση προηγούμενων εμπειριών και αναμνήσεων, ενισχύοντας το γνωστικό σύστημα.
Μείωση του άγχους
Η σύνδεση με την τέχνη ενθαρρύνει τη φαντασία, τον προβληματισμό και την ψυχική χαλάρωση.
Πηγή: La Gaceta