ΥΓΕΙΑ

Δαμάσκηνα: Φρέσκα ή αποξηραμένα; Από ποιες παθήσεις προστατεύουν

Σινάνη Αικατερίνη

Τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ωφέλιμα για την υγεία, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά.

Δαμάσκηνα: Φρέσκα ή αποξηραμένα; Από ποιες παθήσεις προστατεύουν

Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αλλά στην πρόληψη του κινδύνου πολλών χρόνιων παθήσεων.

Δείτε αναλυτικά τα οφέλη από την κατανάλωσή τους:

Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά

Τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι εντυπωσιακά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχουν πάνω από 15 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, εκτός από φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ένα φρέσκο δαμάσκηνο περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 30
  • Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
  • Σάκχαρα: 7 γραμμάρια
  • Βιταμίνη Α: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη C: 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Κ: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Κάλιο: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Χαλκός: 2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Μαγγάνιο: 2% τηςσυνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Περιέχει επίσης μικρή ποσότητα βιταμινών Β, φωσφόρου και μαγνησίου.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δίνουν περισσότερες θερμίδες από τα φρέσκα.

Μια μερίδα 30 γραμμαρίων παρέχουν τα εξής:

  • Θερμίδες: 67
  • Υδατάνθρακες: 18 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 11 γραμμάρια
  • Βιταμίνη Α: 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Κ: 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Β2: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Β3: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Β6: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Κάλιο: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Χαλκός: 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Μαγγάνιο: 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Μαγνήσιο: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Φώσφορος: 2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Συνολικά, η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα διαφέρει ελαφρώς. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Κ από τα φρέσκα, αλλά και περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα του συμπλέγματος Β.

Έχουν επίσης περισσότερες θερμίδες, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες από τα φρέσκα δαμάσκηνα.

Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα

Τα δαμάσκηνα και ο χυμός δαμάσκηνου είναι γνωστό ότι ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Τα δαμάσκηνα αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και επιταχύνουν τον ρυθμό με τον οποίο μετακινούνται στην πεπτική οδό. Περιέχουν επίσης σορβιτόλη, μια αλκοόλη ζάχαρης με φυσική καθαρτική δράση.

Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας από πολλούς άλλους τύπους καθαρτικών, όπως το ψύλλιο, το οποίο είναι ένας τύπος φυτικών ινών που χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Μην υπερβαίνετε όμως τα 90 γραμμάρια την ημέρα, καθώς μπορεί να προκληθούν τα αντίθετα αποτελέσματα. Εάν πίνετε χυμό δαμάσκηνου, βεβαιωθείτε ότι είναι 100% χυμός χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες ωφελούν την υγεία των οστών και μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα δαμάσκηνα περιέχουν υπερδιπλάσια ποσότητα πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών σε σχέση με άλλα δημοφιλή φρούτα, όπως τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα.

Εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι οι πολυφαινόλες στα δαμάσκηνα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, καθώς και την ικανότητα να προλαμβάνουν βλάβες στα κύτταρα που συχνά οδηγούν σε ασθένειες.

Μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι οι πολυφαινόλες στα δαμάσκηνα μείωσαν σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με ασθένειες των αρθρώσεων και των πνευμόνων.

Οι ανθοκυανίνες, ένας συγκεκριμένος τύπος πολυφαινολών, είναι τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρέσκα και αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν συνδεθεί με μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Συμβάλλουν στη μείωση του σακχάρου

Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες, τα δαμάσκηνα δεν προκαλούν σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους.

Αυτό αποδίδεται στο ότι αυξάνουν τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που παίζει ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο το σώμα απορροφά τους υδατάνθρακες μετά το γεύμα, με αποτέλεσμα το σάκχαρο να αυξάνεται σταδιακά.

Η κατανάλωση φρούτων όπως τα δαμάσκηνα, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Μην το παρακάνετε όμως γιατί είναι πλούσια σε θερμίδες. Μια λογική μερίδα είναι 1/4-1/2 φλιτζάνι (44-87 γραμμάρια).

Δυναμώνουν τα οστά

Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση δαμάσκηνων με μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και οστεοπενίας.

Τα δαμάσκηνα δεν προλαμβάνουν απλά την οστική απώλεια, έχει βρεθεί ότι μπορούν ακόμη και να την αντιστρέψουν.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί τα δαμάσκηνα έχουν αυτές τις θετικές επιδράσεις στην υγεία των οστών, φαίνεται όμως ότι παίζει ρόλο περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και η ικανότητά τους να μειώνουν τη φλεγμονή.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που εμπλέκονται στον σχηματισμό των οστών.

Τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης αρκετές βιταμίνες και μέταλλα που έχουν προστατευτική δράση για τα οστά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ, του φωσφόρου, του μαγνησίου και του καλίου.

Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα δαμάσκηνα φαίνεται να είναι τα πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη και αντιστροφή της οστικής απώλειας.

Ωφελούν την υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση δαμάσκηνων σε τακτική βάση μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Έχουν μελετηθεί για τη δυνατότητά τους να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Μελέτη έδειξε ότι όσοι έπιναν χυμό δαμάσκηνου και έτρωγαν τρία έως έξι δαμάσκηνα κάθε πρωί για οκτώ εβδομάδες, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ολικής χοληστερόλης και «κακής» LDL χοληστερόλης από τα άτομα της ομάδας ελέγχου.

Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη, είχαν χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης μετά την κατανάλωση 12 δαμάσκηνων καθημερινά για οκτώ εβδομάδες.

Οι θετικές επιδράσεις τους συνδέονται με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Με πληροφορίες από Healthline