Χυμός δαμάσκηνου για τη δυσκοιλιότητα: Ποσότητα και πιθανές παρενέργειες
Η επανυδάτωση των αποξηραμένων δαμάσκηνων δημιουργεί χυμό δαμάσκηνου.
Ο χυμός δαμάσκηνου που αγοράζεται στο κατάστημα περνάει από μια πιο εις βάθος διαδικασία επεξεργασίας και φιλτραρίσματος.
Τα ολόκληρα δαμάσκηνα και ο χυμός από δαμάσκηνα περιέχουν ευεργετικές ενώσεις που επηρεάζουν τη γαστρεντερική λειτουργία. Συγκεκριμένα, τα δαμάσκηνα είναι μια ισχυρή πηγή φυτικών ινών, πολυφαινολών και σορβιτόλης, ένα είδος αλκοόλης ζάχαρης (πολυόλη).
Τα ολόκληρα δαμάσκηνα περιέχουν περίπου 11-15,5 g σορβιτόλης ανά μερίδα 100 g. Ο χυμός δαμάσκηνου περιέχει λιγότερη σορβιτόλη από τα ολόκληρα δαμάσκηνα: 6,1 g μερίδα 100 g. Ωστόσο, ο χυμός δαμάσκηνου περιέχει περισσότερη σορβιτόλη από άλλα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα.
Ο χυμός δαμάσκηνου ως καθαρτικό
Οι φυτικές ίνες, η σορβιτόλη και οι πολυφαινόλες στον χυμό δαμάσκηνου επηρεάζουν θετικά την λειτουργία του εντέρου και βελτιώνουν τη δυσκοιλιότητα.
Η σορβιτόλη ασκεί καθαρτικά αποτελέσματα στο σώμα. Απορροφάται αργά, με μεγάλο μέρος της να εισέρχεται στο έντερο για ζύμωση. Η διάσπαση της σορβιτόλης από βακτήρια συμβάλλει στη δημιουργία αερίων και χαλαρών κοπράνων. Δεν πέπτεται όλη η σορβιτόλη. Η άπεπτη σορβιτόλη συγκρατεί νερό, με αποτέλεσμα πιο μαλακά, υγρά κόπρανα.
Οι πολυφαινόλες διεγείρουν τα βακτήρια του εντέρου για να υποστηρίξουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε δύο συγκεκριμένες πολυφαινόλες: χλωρογενείς και νεοχλωρογενικό οξύ. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι το χλωρογενικό οξύ υποστηρίζει τα ευεργετικά βακτήρια, ενώ αποτρέπει σε παθογόνα να εγκατασταθούν στο έντερο.
Πρόσθετη in vitro (εργαστηριακή) έρευνα δείχνει ότι τα υποπροϊόντα (καφεϊκό οξύ) της διάσπασης του χλωρογενικού οξέος διεγείρουν τα βακτήρια bifidobacteria στο παχύ έντερο. Αυτό παράγει ένα καθαρτικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους.
Χυμός δαμάσκηνου ενάντια στη δυσκοιλιότητα
Τα περισσότερα από τα στοιχεία για ττην επίδραση του δαμάσκηνου στη δυσκοιλιότητα επικεντρώνονται στα αποξηραμένα φρούτα και όχι στον χυμό.
Συνολικά, η έρευνα υποστηρίζει το όφελος των δαμάσκηνων για τη δυσκοιλιότητα. Έρευνες δείχνουν ακόμη ότι η κατανάλωση 100 g δαμάσκηνα ημερησίως έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συχνότητα κοπράνων και βελτιώσεις στη συνοχή σε σχέση με συμπλήρωμα psyllium husk, που συνήθως λαμβάνεται για τη δυσκοιλιότητα.
Ομοίως, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι και ο χυμός δαμάσκηνου είναι αποτελεσματικός ενάντια στη δυσκοιλιότητα.
Συγκεκριμένα, μια μικρή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή βρήκε διαφορά στο σχήμα και την υφή των κοπράνων μετά από τακτική κατανάλωση χυμού δαμάσκηνου. Οι συμμετέχοντες με χρόνια δυσκοιλιότητα έλαβαν 54 g χυμού δαμάσκηνου καθημερινά για 2 μήνες. Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας βελτιώθηκαν μετά από 3 εβδομάδες κατανάλωσης χυμού δαμάσκηνου καθημερινά. Ωστόσο, αλλαγές στην ποιότητα ζωής δεν εμφανίστηκαν παρά μόνο μετά τους 2 μήνες.
Δεν υπάρχει κάποιο... μαγικό συστατικό στον χυμό δαμάσκηνου. Αντίθετα, οι διαιτητικές ίνες (όπως η πηκτίνη), η σορβιτόλη και οι πολυφαινόλες συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και να βελτιώσουν τη χρόνια δυσκοιλιότητα.
Δυσκοιλιότητα: Πόσο χυμό δαμάσκηνου πρέπει να πιω;
Αυτό εξαρτάται από την ηλικία σας. Για βρέφη και παιδιά με δυσκοιλιότητα είναι σώφρον να ρωτήσετε τον παιδίατρό τους, παρά να τους δώσετε μόνοι σας χυμό δαμάσκηνου.
Στους ενήλικες, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 50 g χυμού δαμάσκηνου καθημερινά ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να πίνουν 100% φυσικό χυμό και να περιορίζουν τις μερίδες σε 100 g το πολύ.
Επειδή ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά αέρια, εισάγετέ τον σταδιακά στη διατροφή σας. Αραιώστε τον με νερό αν είναι απαραίτητο, για να μειώσετε τυχόν παρενέργειες.
Πιθανές παρενέργειες και προφυλάξεις
Αποφύγετε τον χυμό δαμάσκηνου εάν είστε αλλεργικοί στο φρούτο. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση (φαγούρα, κνίδωση, δύσπνοια).
Οι κοινές παρενέργειες του χυμού δαμάσκηνου περιλαμβάνουν διάρροια, αέρια και φούσκωμα.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε τον χυμό δαμάσκηνου, εάν αντιμετωπίζετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είστε πιο ευαίσθητοι στον χυμό δαμάσκηνου και στα συστατικά του, δηλαδή τη σορβιτόλη και τις φυτικές ίνες.
Ο χυμός δαμάσκηνου δεν συνιστάται εάν αντιμετωπίζετε διάρροια, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Τέλος, ο χυμός δαμάσκηνου, ο οποίος είναι φυσικά πλούσιος σε κάλιο, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα καλίου όταν καταναλώνεται μαζί με διουρητικά φάρμακα.
Πηγή: verywellhealth.com