Η τροφή που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και πρέπει να καταναλώνετε από τα 45 και μετά
Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών που μεταφράζονται σε σημαντικά οφέλη για το σώμα.
Ονομάζονται «superfoods» και η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή γίνεται όλο και πιο συχνή.
Κάποιες από αυτές τις τροφές βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης ή στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Υπάρχουν επίσης εκείνες που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνουν την πέψη, αυτές που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αυτές που έχουν λίγες θερμίδες και διουρητική δράση.
Μία από αυτές τις υπερτροφές είναι τα δαμάσκηνα, τα οποία έχουν πολλά οφέλη και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Medicinal Food, η κατανάλωσή τους πρέπει να αυξάνεται από την ηλικία των 45 ετών.
«Η κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων βελτιώνει την ολική χοληστερόλη και την αντιοξειδωτική ικανότητα και μειώνει τη φλεγμονή σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», γράφουν οι ειδικοί.
Το εξωτικό φρούτο που ενισχύει την απώλεια λίπους, έχει αντιοξειδωτική δύναμη και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών.
Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση δαμάσκηνων:
Βοηθούν στην καταπολέμηση της χοληστερόλης
Η βιταμίνη C που περιέχεται στα δαμάσκηνα διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία υγιή. Η βιταμίνη Κ αποτρέπει την ασβεστοποίηση των αρτηριών και η πηκτίνη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση των λιπών. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα δαμάσκηνα βοηθούν το σώμα να προστατευθεί από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα
Είναι πολύ πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως πηκτίνη, και αδιάλυτες ίνες, όπως κυτταρίνη και ημικυτταρίνη, οι οποίες δρουν απορροφώντας νερό και βοηθώντας στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και στη μείωση του κινδύνου αιμορροΐδων.
Ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Τα δαμάσκηνα περιέχουν διαλυτές ίνες όπως η πηκτίνη, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της απορρόφησης της γλυκόζης στη διατροφή, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνοντας την απόκριση του σώματος στην ινσουλίνη.
Ωφελούν τα οστά
Τα δαμάσκηνα αποτελούν πηγή θρεπτικών συστατικών όπως το βόριο, η βιταμίνη Κ και το ασβέστιο, τα οποία έχουν προστατευτική δράση και βοηθούν στο σχηματισμό και τη διατήρηση των οστικών κυττάρων.
Πηγή: Las Provincias