ΥΓΕΙΑ

Η μοναδική κατηγορία τροφών που πρέπει να κόψετε αν θέλετε να χάσετε βάρος

Σινάνη Αικατερίνη

Ο καθηγητής Barry Smith, ο οποίος συνεργαζόταν με μεγάλες εταιρείες παραγωγής τροφίμων, όπως η Kellogg's, η Coca-Cola και η Ferrero, αποκάλυψε την ακούσια απώλεια βάρους του μετά την αφαίρεση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) από τη διατροφή του.

Η μοναδική κατηγορία τροφών που πρέπει να κόψετε αν θέλετε να χάσετε βάρος

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, δήλωσε στο Business Insider ότι το 40% της διατροφής του αποτελούνταν από υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές όσο δούλευε γι' αυτές τις εταιρείες.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται από συστατικά που δεν βρίσκονται συνήθως στις κουζίνες των σπιτιών, συμπεριλαμβανομένων συντηρητικών, ενισχυτικών γεύσης, πυκνωτικών παραγόντων και τροποποιημένων λιπών και σακχάρων. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν κέικ, γλυκά, πατατάκια φούρνου, επεξεργασμένα κρέατα, δημητριακά και ανθρακούχα ποτά.

Το 2020, ο καθηγητής Smith πήρε συνειδητά την απόφαση να μειώσει την πρόσληψη UPFs επειδή ανησυχούσε για την υγεία του: «Έκοψα συνειδητά τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα λόγω των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία μου. Διαπίστωσα ότι αυτό απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, κυρίως λόγω των συνθετικών συστατικών τους.

Ο καθηγητής Smith όχι μόνο αύξησε τα επίπεδα ενέργειας αλλά και το αίσθημα κορεσμού, αλλά παρατήρησε και μείωση του βάρους του μετά την εξάλειψη των επεξεργασμένων τροφών από τα γεύματά του.

«Διαπιστώνεις ότι το σώμα σου ρυθμίζει φυσικά την πρόσληψη τροφής και δεν τρως υπερβολικά», σημειώνει.

Ο καθηγητής Smith, ειδικός στην αισθητηριακή διέγερση, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) είναι κατασκευασμένα για να μας παρασύρουν στην υπερκατανάλωσή τους. Η αύξηση του βάρους δηλαδή, δεν οφείλεται μόνο στην αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, αλλά και στην υπερβολική κατανάλωση.

«Το περιεχόμενο της διατροφής μας είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι εθιστικά και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τα θέλουμε».

Αυτά τα τρόφιμα είναι σκόπιμα κατασκευασμένα έτσι ώστε να είναι ακαταμάχητα, διαθέτοντας εξαιρετικές ποσότητες λίπους, ζάχαρης και συγκεκριμένων πρωτεϊνών που προκαλούν λιγούρες. Η σύνθεσή τους ενισχύει τη φυσική τους ελκυστικότητα, τη γεύση, την υφή και το άρωμά τους, δελεάζοντάς μας να τα καταναλώσουμε ακόμη και όταν δεν πεινάμε.

Ο Smith διευκρινίζει ότι ακόμη και βασικά διατροφικά προϊόντα, όπως τα φασόλια και άλλα όσπρια σε κονσέρβα, μπορεί να περιέχουν υπερ-επεξεργασμένα συστατικά, όπως συντηρητικά και πυκνωτικά.

Η συμβουλή του προς τους καταναλωτές είναι να εξετάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να επιλέγουν βιολογικά προϊόντα όταν αυτό είναι δυνατό.

Πηγή: express.co.uk