ΟΜΟΡΦΙΑ

Γιατί δεν χάνω βάρος, ενώ τρώω λιγότερες θερμίδες; Οι ειδικοί απαντούν

Σινάνη Αικατερίνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται σε δίαιτες μειωμένων θερμίδων σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, όταν θέλουν να χάσουν βάρος.

Γιατί δεν χάνω βάρος, ενώ τρώω λιγότερες θερμίδες; Οι ειδικοί απαντούν

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Sophie Trotman, αυτό αποδεικνύεται συχνά αναποτελεσματικό και αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Η Trotman εξηγεί ότι οι μύες του σώματος καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος, ακόμη και όταν δεν τους χρησιμοποιείτε ενεργά και κάθεστε στον καναπέ.

«Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες ακόμη και όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας, οπότε αν έχετε χαμηλά επίπεδα μυϊκής μάζας, η απώλεια βάρους μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη υπόθεση», προσθέτει.

Μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, καθώς το σώμα σας εξοικονομεί πόρους, πράγμα που σημαίνει ότι η αρχική αύξηση της απώλειας βάρους μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει εντελώς.

Η προσπάθεια για την αύξηση της μυϊκής μάζας όμως, μπορεί να το καταπολεμήσει αυτό.

«Αρκούν μερικές εβδομάδες συνεδριών με βάρη στο γυμναστήριο για να κάνουν θαύματα, βοηθώντας σας να χτίσετε άπαχο μυϊκό ιστό και δίνοντας σοβαρή ώθηση στο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας σας», είπε.

Οι δίαιτες μειωμένων θερμίδων είναι αυτές που καίνε τις θερμίδες που αποθηκεύονται στο λίπος και όχι αυτές που παίρνουμε από τις τροφές που τρώμε καθημερινά.

Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τη μείωση των θερμίδων που τρώμε καθημερινά είτε με την αύξηση του αριθμού των θερμίδων που καίμε μέσω της άσκησης, είτε με συνδυασμό των δύο.

Για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να χάσει μισό κιλό την εβδομάδα, θα πρέπει είτε να παίρνει 500 θερμίδες λιγότερο από τα καθημερινά του γεύματα είτε να κάνει επιπλέον άσκηση για να κάψει 500 παραπάνω θερμίδες.

Σύμφωνα με το NHS, οι άνδρες θα πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση περίπου 2.500 θερμίδων την ημέρα και οι γυναίκες στις 2.000 θερμίδες την ημέρα, αντίστοιχα.

Η κ. Trotman δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να χάσουν βάρος παρά το γεγονός ότι προχωρούν σε μείωση των θερμίδων που παίρνουν από τη διατροφή τους.

Ένας από αυτούς είναι οι κρυμμένες θερμίδες, που συχνά περιέχονται σε σάλτσες και καρυκεύματα, τις οποίες οι άνθρωποι δεν υπολογίζουν όταν σχεδιάζουν τα γεύματά τους.

«Για να παραμείνετε στο σωστό δρόμο, χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων ή μια εφαρμογή για να καταγράφετε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των καρυκευμάτων και των ποτών, ώστε καμία θερμίδα να μην περνά απαρατήρητη», λέει.

Άλλοι πιθανοί παράγοντες είναι το άγχος και ο κακός ύπνος.

«Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα του στρες, αυξάνεται και η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, ιδίως στην κοιλιά», είπε.

«Αν κοιμάστε λιγότερες ώρες, μπορεί να επιβραδύνετε την απώλεια βάρους, καθώς έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο κακός ύπνος διαταράσσει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα, όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη».

Συγκεκριμένες παθήσεις μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην ανακοπή της απώλειας βάρους.

«Ορμονικά προβλήματα όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους, καθιστώντας δυσκολότερη την απώλεια κιλών παρά το θερμιδικό έλλειμμα», είπε.

Τα συμπτώματα των προβλημάτων του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, μυϊκό πόνο και ξηρό και φολιδωτό δέρμα.

Τα σημάδια της αντίστασης στην ινσουλίνη περιλαμβάνουν κόπωση, πείνα, δυσκολία συγκέντρωσης και αύξηση της περιμέτρου της μέσης.

Και οι δύο παθήσεις μπορεί να αναπτύσσονται αργά, με ορισμένους ασθενείς να μην εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί επίσης να οφείλονται σε άλλα θέματα υγείας.

Φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά και ορισμένες ορμονικές θεραπείες μπορούν επίσης να κάνουν την απώλεια βάρους πρόκληση λόγω των παρενεργειών τους.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά να μην τα σταματήσουν ή να μην αλλάξουν τη δοσολογία τους χωρίς να έχουν συνεννοηθεί με τον γιατρό τους.

Η κ. Trotman σημειώνει τέλος, ότι δεν πρέπει να υποτιμάτε τις «μικρές νίκες».

«Σημάδια όπως η μείωση των σωματικών διαστάσεων, τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας και η καλύτερη συνολική διάθεση, δείχνουν ότι το έλλειμμα θερμίδων σας αποδίδει. Δώστε προσοχή στο πώς σας ταιριάζουν τα ρούχα σας, πόσο ενεργητικοί αισθάνεστε και στη γενική σας προοπτική. Αυτές οι μικρές αλλά ισχυρές αλλαγές δείχνουν ότι το σώμα σας ανταποκρίνεται θετικά στις αλλαγές που κάνετε».

Πηγή: Mail Online