ΥΓΕΙΑ

Η ιδανική «δόση» ύπνου για τον εγκέφαλο

Οι άνθρωποι που κοιμούνται πολύ λίγες ή πάρα πολλές ώρες τείνουν να έχουν χειρότερες γνωστικές επιδόσεις σε σύγκριση με όσους τηρούν τις επίσημες συστάσεις των ειδικών για τη νυχτερινή ξεκούραση, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα μελέτης για τον ύπνο, τα οποία δημοσιεύονται στην έγκριτη επιθεώρηση Sleep.

Η ιδανική «δόση» ύπνου για τον εγκέφαλο

Συγκεκριμένα, ο ύπνος για επτά με οκτώ ώρες κατά μέσο όρο φαίνεται να είναι πιο ευεργετικός για την εγκεφαλική λειτουργία σε σχέση με τον ύπνο μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και μέσα σε μερικές ημέρες περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη συμμετείχαν στις διαδικτυακές δοκιμασίες, οι οποίες περιλάμβαναν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο και μια σειρά από τεστ γνωστικών επιδόσεων.

«Στόχος μας ήταν να καταγράψουμε τις συνήθειες του ύπνου ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουν γίνει στο παρελθόν πολλές μικρότερης εμβέλειας μελέτες στο εργαστήριο, όμως εμείς θέλαμε να δούμε τι ισχύει στον πραγματικό κόσμο» ανέφερε ο Άντριαν Όουεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο και διακεκριμένος νευροεπιστήμονας. «Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη μάς έδωσαν πολλές πληροφορίες για τον εαυτό τους. Το ερωτηματολόγιό μας ήταν αρκετά εκτενές και μας υπέδειξε ποια φάρμακα έπαιρναν, πόσων ετών ήταν, πού ζούσαν και ποια ήταν η μόρφωσή τους, καθώς όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Από το σύνολο των ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη, περίπου οι μισοί δήλωσαν ότι κοιμούνται λιγότερες από 6,3 ώρες κάθε βράδυ, δηλαδή σχεδόν μία ώρα λιγότερη από την ελάχιστη συνιστώμενη.

Βάσει των αποτελεσμάτων των γνωστικών τεστ, οι ερευνητές με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι κοιμούνται τέσσερις ή και λιγότερες ώρες πέτυχαν βαθμολογίες που θα αντιστοιχούσαν σε άτομα εννέα χρόνια μεγαλύτερα σε ηλικία.

Ένα άλλο εύρημα που χαρακτήρισαν απροσδόκητο οι ερευνητές ήταν ότι η «δόση» ύπνου που συμβάλλει στην καλή εγκεφαλική λειτουργία δεν διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Η διάρκεια ύπνου που φάνηκε να συσχετίζεται με την καλύτερη δυνατή γνωστική απόδοση ήταν η ίδια (7-8 ώρες) για τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιακών ομάδων. Ταυτόχρονα, ούτε οι αρνητικές επιδράσεις που είχαν τόσο οι λίγες όσο και οι πολλές ώρες ύπνου φάνηκε να εξαρτώνται από την ηλικία.

«Διαπιστώσαμε ότι η ιδανική διάρκεια ύπνου για να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο εγκέφαλος είναι οι 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ. Η διάρκεια αυτή συνάδει με τις συστάσεις των γιατρών για την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Είδαμε επίσης ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότερες ώρες από αυτές επηρεάζονται εξίσου αρνητικά όσο οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες ώρες» ανέφερε με τη σειρά του ο Κόνορ Γουάιλντ, ένας εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης.

Οι δύο γνωστικοί τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου ήταν οι συλλογιστικές και οι λεκτικές ικανότητες, ενώ δεν φάνηκε να ισχύει το ίδιο για τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, η οποία παρέμεινε σχεδόν ανεπηρέαστη.

Δείτε κι αυτό:

Τα 7 θρεπτικά συστατικά που σας εγγυώνται ξεκούραστο ύπνο (εικόνες)

Αθηροσκλήρωση: Τα επικίνδυνα «σημάδια» στον ύπνο