ΥΓΕΙΑ

Ωμέγα-3 λιπαρά: Από ποιες παθήσεις προστατεύουν

Αν δεν τρώτε σολομό, έφτασε η στιγμή να τον εντάξετε στη διατροφή σας.

Ωμέγα-3 λιπαρά: Από ποιες παθήσεις προστατεύουν

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι στιγμής για τις επιδράσεις των καλών λιπαρών στην υγεία του εντέρου, ο σολομός και οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την ποικιλία των εντερικών βακτηρίων απομακρύνοντας τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Η σύσταση του μικροβιώματος του εντέρου σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας και φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως η κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ και του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου εξέτασαν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου 876 γυναικών.

gut health

Εξέτασαν την ποσότητα αλλά και την ποικιλομορφία των λεγόμενων «καλών» βακτηρίων, καθώς και την πρόσληψη λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μέσω σχετικών ερωτηματολογίων.

Υποβλήθηκαν επίσης σε εξετάσεις αίματος, οι οποίες έδειξαν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά είχαν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών στο αίμα και πλουσιότερο εντερικό μικροβίωμα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Δρ Ana Valdes, το έντερο βρίσκεται στο επίκεντρο της ιατρικής έρευνας, καθώς συνδέεται ολοένα και περισσότερο με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας.

Το πεπτικό σύστημα φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροβίων, τα περισσότερα από τα οποία είναι επωφελή επειδή παίζουν ζωτικό ρόλο στην πέψη, το ανοσοποιητικό και τη ρύθμιση του βάρους.

«Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου».

Η θετική επίδραση των ωμέγα-3 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα συγκεκριμένο βακτήριο που βοηθά στην παραγωγή θρεπτικών συστατικών.

Το Ν-καρβαμυλογλουταμικό οξύ (NCG) ανιχνεύθηκε σε υψηλότερες ποσότητες στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά.

Το εν λόγω βακτήριο έχει συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό και μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τις αντικαρκινικές ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και στην πρόληψη της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Ψάρια: Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε για να μειώσετε χοληστερίνη & τριγλυκερίδια

Σολομός: Θερμίδες & διατροφική αξία του πολύτιμου ψαριού (πίνακας)