Ισχαιμική καρδιοπάθεια: Ακόμη ένας λόγος για να τρώτε ωμέγα-3
Η ισχαιμική καρδιοπάθεια, γνωστή και ως στεφανιαία νόσος, αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass), διαδερμική αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών (PCI) κλπ.
Οι προσεγγίσεις αυτές ωστόσο, έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Τα ωμέγα τρία λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική επίδραση και φαίνεται ότι συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει όμως τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικά επίπεδα πρόσληψης ωμέγα τρία επηρεάζουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου διαχρονικά.
Νέα μελέτη βασίστηκε στο σύνολο δεδομένων Global Burden of Disease (GBD) 2021 για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της χαμηλής πρόσληψης ωμέγα τρία λιπαρών οξέων στον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναπηρίας και θανάτου από στεφανιαία νόσο λόγω χαμηλής πρόσληψης ωμέγα τρία σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Το υψηλότερο ποσοστό αναπηρίας και θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια παρατηρήθηκε στη Νότια Ασία.
Οι Μαλδίβες, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου που συνδέονται με χαμηλή σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα διατροφή.

Με την πάροδο του χρόνου, τόσο η αναπηρία όσο και οι θάνατοι από ισχαιμική καρδιοπάθεια που συνδέονται με χαμηλή πρόσληψη ωμέγα τρία λιπαρών οξέων αυξήθηκαν σε 26 και 31 χώρες, αντίστοιχα. Εξαίρεση αποτέλεσε η υποσαχάρια Αφρική.
Παρόλο που τα ηλικιακά τυποποιημένα ποσοστά για τους θανάτους από ισχαιμική καρδιοπάθεια λόγω χαμηλής πρόσληψης ωμέγα τρία λιπαρών οξέων μειώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, ο αριθμός αυτών των συμβάντων αυξάνεται παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές για τη μείωση αυτού του κινδύνου.
Στρατηγικές δημόσιας υγείας που μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο αναπηρίας και θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιοπάθεια, περιλαμβάνουν την προώθηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των ξηρών καρπών, ιδίως σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων και τον εντοπισμό άλλων παραγόντων κινδύνου για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθείται πώς οι στρατηγικές βελτιώσεις στις διατροφικές συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ασθενών σε όλο τον κόσμο.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Cardiovascular Disorders.