Χαμένος ύπνος σημαίνει χαμένα εγκεφαλικά κύτταρα
Η έλλειψη ύπνου είναι πιο σημαντική απ’ όσο φανταζόμαστε, καθώς μπορεί να προκαλέσει τη μόνιμη καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.
Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Neuroscience δείχνει ότι η μακρόχρονη έλλειψη ύπνου σε ποντίκια οδηγεί σε απώλεια του 25% ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου.
Εάν ισχύει το ίδιο και για τον άνθρωπο, ίσως αποδειχθεί άσκοπο να προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το χαμένο ύπνο, τονίζουν οι ερευνητές. Ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να παρασκευαστούν φάρμακα που θα προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις παρενέργειες της έλλειψης ύπνου.
Η ομάδα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μελέτησε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων στον εγκέφαλο των ποντικιών. Τα κύτταρα αυτά διατηρούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Οι λίγες ώρες ύπνου (4 με 5) για μερικές ημέρες την εβδομάδα έκαναν τα ποντίκια να χάσουν το 25% αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων. Χρειάζονται, ωστόσο, περαιτέρω δοκιμές ώστε να επιβεβαιωθεί ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά μπορεί να υποστούν μόνιμες βλάβες.
Διαβάστε επίσης: