Τα όνειρα και οι εφιάλτες αντανακλούν τα συναισθήματα μας
Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, η ονειρική δραστηριότητα βοηθά να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας.Γιατί ονειρευόμαστε; Πώς ο εγκέφαλός μας δημιουργεί ψεύτικες αναμνήσεις; Πώς είναι δυνατόν το απίθανο να φαίνεται πιθανό μέσα στον ύπνο μας;
Όλα αυτά τα ερωτήματα προσπάθησε να απαντήσει ο Michel Jouvet, ο οποίος ανακάλυψε μια κατάσταση του ύπνου που την ονόμασε παράδοξος ύπνος (ή REM).
Εξηγεί πως πρόκειται για μια κατάσταση που ενώ εμείς κοιμόμαστε ο εγκέφαλος είναι ξύπνιος, μια παράδοξη κατάσταση δηλαδή.
Σήμερα με την εγκεφαλική απεικόνιση μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Δεν λειτουργούν πάντα όλες οι περιοχές του εγκεφάλου μαζί: όταν είναι ξύπνια η εγκεφαλική περιοχή που δημιουργεί τις εικόνες εξηγείται το γεγονός που θεωρούμε τόσο ζωντανά τα όνειρα, ενώ όταν οι υπεύθυνες για την τοποθέτηση των πραγμάτων σε μια ιστορία εγκεφαλικές περιοχές «κοιμούνται» εξηγούνται τα ανέφικτα και παράξενα γεγονότα που βλέπουμε.
Για τον καθηγητή Ernest Hartmann η λειτουργία του ονείρου έχει μια βάση. Το όνειρο έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει όλα τα συναισθήματα που βιώσαμε όταν δεν κοιμόμαστε. Για να το κατανοήσετε φανταστείτε ένα κομμάτι πηλό σε σχήμα σφαίρας με πολλά χρώματα. Αυτή η σφαίρα αντιπροσωπεύει την συναισθηματική ενότητα. «Οι συνδέσεις δεν γίνονται στην τύχη. Καθοδηγούνται από τα συναισθήματα αυτού που βλέπει τα όνειρα», εξηγεί ο καθηγητής στο βιβλίο του The Nature and Functions of Dreaming (Oxford University Press, 2011). Από την στιγμή που μια εικόνα προκαλεί ένα δυνατό συναίσθημα, το οποίο επαναλαμβάνεται στα όνειρα, δεν εξηγείται σύμφωνα με την θεωρία του Φρόυντ, δηλαδή ότι πρόκειται για μια επιθυμία, αλλά σύμφωνα με την θεωρία του Hartmann δηλαδή ένα είδος συναισθηματικής έκφρασης.
Διαβάστε ακόμη: