Μετά το fast food, φάτε ένα ρόδι!
Τις «βλάβες» που προκαλούν στον οργανισμό μας τα fast food φαίνεταινα περιορίζει μία συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών, που βρίσκονταιάφθονες στα ρόδια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τοΚαταλανικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών, στην Ισπανία.
Πρόκειται για τις πουνικαλαγίνες, ένα είδος πολυφαινολών,που βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να διατηρηθούν υγιή.
«Ο εμπλουτισμός της διατροφής με πολυφαινόλες του ροδιού,μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και την καθυστέρηση των ενδοθηλιακώνδυσλειτουργιών», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ Λίνα Μπαντιμόν.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες χορήγησανπουνικαλαγίνες, υπό μορφή συμπληρώματος, σε χοίρους που διατρέφονταν μεανθυγιεινά και παχυντικά φαγητά, καθώς το καρδιαγγειακό τους σύστημα προσομοιάζεικατά πολύ με των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, όταν τα πειραματόζωα τρέφοντανκατ’ αυτό τον τρόπο, προκαλούνταν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία τους και ιδιαίτεραστο ενδοθήλιο, το εσωτερικό τοίχωμα, που ρυθμίζει τη διαστολή και τη συστολήτων αγγείων.
Οι συγκεκριμένες βλάβες είναι το πρώτο βήμα για τη σκλήρυνσητων αρτηριών, που καταλήγουν σε εμφράγματα και εγκεφαλικά.
Ωστόσο, μετά από τη χορήγηση του συμπληρώματος 200 mg πουνικαλαγινών, οι βλάβεςπεριορίζονταν σε μεγάλο βαθμό.
Τέλος, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, δεν είναι η πρώτη φοράπου αποδεικνύεται ότι τα ρόδια προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός του μπορεί ναελαττώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας ίσως την παραγωγή ορμονών του στρεςστον οργανισμό, ενώ ένα ποτήρι την ημέρα μπορεί να βελτιώσει κατά περισσότεροαπό το ένα τρίτο την ροή αίματος στην καρδιά πασχόντων από αθηροσκλήρωση.