ΥΓΕΙΑ

Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας: Ποια ωφέλιμα συστατικά περιέχουν τα ρόδια - Τι να προσέχετε

Σινάνη Αικατερίνη

Μπορεί να μας παιδεύουν λίγο στο καθάρισμα, αξίζει όμως η προσπάθεια για να πάρουμε κάθε κόκκινο σπόρο που περιέχουν.

Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας: Ποια ωφέλιμα συστατικά περιέχουν τα ρόδια - Τι να προσέχετε

«Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά», λέει η Penny Kris-Etherton, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Το κόκκινο χρώμα του φρούτου προέρχεται από τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της γήρανσης.

Όταν ανοίγετε ένα ρόδι, βρίσκετε μέσα μια πληθώρα κόκκινων, στρογγυλών σπόρων με γλυκόπικρη γεύση. Μπορείτε να καταναλώσετε τους σπόρους ολόκληρους ή να πιείτε το χυμό τους. Μην τρώτε όμως τη φλούδα και τις λευκές περιοχές γύρω από τους σπόρους, που ονομάζονται μεμβράνες.

Μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού παρέχει 72 θερμίδες, 16 γραμμάρια υδατάνθρακες και τρία γραμμάρια φυτικές ίνες. Τα ρόδια είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη Κ.

Με καταγωγή από το Ιράν και την Ινδία, τα «κοσμήματα του φθινοπώρου», όπως αποκαλούνται τα ρόδια, θεωρούνται στην πραγματικότητα μούρα.

Αναπτύσσονται κυρίως στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και σε περιοχές της Αριζόνα και της Καλιφόρνια. Τα ρόδια συνδέονταν ανέκαθεν με την αφθονία, τη γονιμότητα και την τύχη.

Πιστεύεται επίσης ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με την Kris-Etherton, η περιεκτικότητα των ροδιών σε αντιοξειδωτικά θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και, ως εκ τούτου, στην υγεία των αρτηριών. Ο τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο τα ρόδια επηρεάζουν τις καρδιακές παθήσεις δεν είναι γνωστός και απαιτεί περαιτέρω μελέτη.

Μια ανασκόπηση οκτώ κλινικών δοκιμών έδειξε ότι ο χυμός ροδιού μείωσε τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση. Η επίδραση παρέμεινε ακόμη και όταν καταναλώθηκε χυμός ροδιού σε διαφορετικές ποσότητες. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «μπορεί να είναι χρήσιμο αυτός ο χυμός να συμπεριληφθεί σε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή».

Είναι σημαντικό ωστόσο να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωσή τους. Επειδή μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, η Kris-Etherton προειδοποιεί να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας εάν παίρνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, καθώς ο συνδυασμός των δύο θα μπορούσε να μειώσει υπερβολικά την αρτηριακή πίεση.

Επίσης, τα ρόδια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία το συκώτι διασπά ορισμένα φάρμακα. Τέτοια είναι τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες.

Τα ρόδια μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με το αντιπηκτικό βαρφαρίνη, μειώνοντας την αντιπηκτική δράση και αυξάνοντας την πιθανότητα θρόμβωσης.

Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων τέλος, μπορεί να παρουσιάσει πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια, από την κατανάλωση ροδιών.

Για τους περισσότερους πάντως, τα ρόδια αποτελούν έναν ασφαλή και νόστιμο τρόπο για να τρώνε περισσότερα φρούτα.

Αναζητάτε ρόδια βαριά και με συμπαγή φλούδια και απολαύστε το φρούτο μόνο του ή προσθέστε το σε smoothies, σούπες και σαλάτες.

Πηγή: American Heart Association