ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θεωρείται φυσική στατίνη κατά της χοληστερόλης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, με αποτέλεσμα πολλοί να βασίζονται σε στατίνες: φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Τι θεωρείται φυσική στατίνη κατά της χοληστερόλης
Bigstock

Αν και είναι αποτελεσματικά και απαραίτητα, πολλοί αναζητούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις λόγω ανησυχιών για πιθανές παρενέργειες ή λόγω κάποιας ιδιαίτερης προτίμησης για μια πιο ολιστική προσέγγιση.

Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς λειτουργούν οι στατίνες και παραθέτει ορισμένες φυσικές εναλλακτικές στα φάρμακα λύσεις, που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης.

Πώς δρουν οι στατίνες κατά της χοληστερόλης

Οι στατίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων, που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Δρουν αναστέλλοντας το ένζυμο HMG-CoA, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ. Αναστέλλοντας αυτό το ένζυμο, οι στατίνες μειώνουν αποτελεσματικά την ποσότητα της χοληστερόλης που παράγεται από το σώμα, ιδιαίτερα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως “κακή” χοληστερόλη. Αυτή η μείωση της LDL χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, μια κατάσταση όπου συσσωρεύεται πλάκα μέσα στις αρτηρίες, οδηγώντας σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Οι στατίνες είναι αποτελεσματικές, αλλά κάποιοι εμφανίζουν παρενέργειες όπως μυϊκό πόνο, ηπατική δυσλειτουργία και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί εξ αυτών αναζητούν φυσικούς τρόπους για να διαχειριστούν τη χοληστερόλη τους.

Dried Red Yeast Rice From Top View

Ρύζι κόκκινης μαγιάς (red yeast rice)

Bigstock

Τι δρα σαν φυσική στατίνη ενάντια στη χοληστερόλη

Φυσικές εναλλακτικές λύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης, πέρα από τις στατίνες. Αυτές οι επιλογές συχνά προτιμώνται από εκείνους που αναζητούν μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία ή εκείνους που δεν μπορούν να ανεχθούν τα σχετικά φάρμακα. Εδώ είναι μερικές από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές εναλλακτικές λύσεις:

1. Ρύζι κόκκινης μαγιάς (Red yeast rice)

Είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο φάρμακο, που είναι γνωστό ότι περιέχει μονακολίνη Κ, μια ένωση παρόμοια με το δραστικό συστατικό των στατινών. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Ωστόσο, όπως και οι στατίνες, μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο και προβλήματα στο συκώτι, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και υπό ιατρική παρακολούθηση.

2. Φυτικές στερόλες και στανόλες

Βρίσκονται φυσικά σε πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Οι φυτικές στερόλες και οι στανόλες συμβάλλουν στην αποτροπή της απορρόφησης της χοληστερόλης στα έντερα. Η προσθήκη 2 γραμμαρίων στερολών ή στανολών στη διατροφή καθημερινά μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά περίπου 10-15%. Πολλά εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως κάποια αλείμματα μαργαρίνης και ο χυμός πορτοκαλιού, περιέχουν αυτές τις ενώσεις.

3. Διαλυτές φυτικές ίνες

Οι διαλυτές φυτικές ίνες, που υπάρχουν σε τρόφιμα όπως η βρώμη, το κριθάρι, τα όσπρια, τα μήλα και τα εσπεριδοειδή, μπορούν μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, δεσμεύοντάς τη στο πεπτικό σύστημα και εμποδίζοντας την απορρόφησή της. Η κατανάλωση 5 έως 10 γραμμαρίων διαλυτών φυτικών ινών καθημερινά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την LDL χοληστερόλη έως και 5%.

4. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3, που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο, τον λιναρόσπορο τα καρύδια κ.α., είναι γνωστά για τα οφέλη τους για την υγεία της καρδιάς. Αν και δεν μειώνουν άμεσα την LDL χοληστερόλη, συμβάλλουν στην μείωση των τριγλυκεριδίων και στη βελτίωση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας, μειώνοντας τη φλεγμονή.

5. Σκόρδο

Το σκόρδο έχει συσχετιστεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης. Η αλλικίνη, μια δραστική ένωση στο σκόρδο, έχει αποδειχθεί ότι έχει μέτρια επίδραση στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Η τακτική κατανάλωση σκόρδου μπορεί επίσης να βελτιώσει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

6. Ψύλλιο

Είναι ένας τύπος διαλυτής ίνας. Διατίθεται ως σκόνη καθώς και σε μορφή κάψουλας και δισκίου. Τα συμπληρώματα psyllium είναι συνήθως διαθέσιμα σε υψηλότερη ισχύ από τα προϊόντα σπόρων psyllium. Οι συνήθεις δόσεις ψυλλίου είναι 5–10 g μαζί με τα γεύματα, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Όταν καταναλώνεται με νερό, βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης απορροφώντας τα χολικά οξέα στα έντερα, αναγκάζοντας το συκώτι να χρησιμοποιεί περισσότερη χοληστερόλη, για να παράγει νέα χολικά οξέα, μειώνοντας έτσι την ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα.

7. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες: αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης και βελτιώνουν τη συνολική υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση 2 έως 3 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού καθημερινά μπορεί να συμβάλει σε μέτρια μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

green-tea

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορούν αλλαγές στον τρόπο ζωής να μειώσουν την ανάγκη για στατίνες;”

Ναι, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, η τακτική άσκηση, η απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, όσοι έχουν εξαιρετικά υψηλή χοληστερόλη ή υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις μπορεί να εξακολουθούν να χρειάζονται θεραπεία με στατίνες, σύμφωνα με τις οδηγίες από τον γιατρό τους.

“Είναι μια φυσική στατίνη εξίσου αποτελεσματική με το φάρμακο;”

Οι φυσικές εναλλακτικές στατινών μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρές όσο τα φάρμακα. Για άτομα με μέτρια έως υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αυτές οι εναλλακτικές λύσεις μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της εξάρτησης από τις στατίνες, αλλά μοναδικός αρμόδιος για να σας πει τι να κάνετε είναι ο γιατρός σας.

“Μπορώ να πάρω φυσική στατίνη μαζί με το κανονικό μου φάρμακο;”

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις μπορούν να συμπληρώσουν τη θεραπεία με στατίνες. Για παράδειγμα, η ενσωμάτωση φυτικών στερολών, διαλυτών φυτικών ινών και ωμέγα-3 στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη διαχείριση της χοληστερόλης. Ωστόσο, πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν συνδυάσετε θεραπείες, για να αποφύγετε πιθανές αλληλεπιδράσεις.

Σύνοψη

Οι στατίνες είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης, αλλά υπάρχουν και φυσικές εναλλακτικές που προσφέρουν μια πιο ολιστική προσέγγιση. Αυτές μπορεί να ωφελήσουν όσους δεν μπορούν να ανεχθούν τα φάρμακα ή προτιμούν να μην χρησιμοποιούν στατίνες. Φυσικές επιλογές όπως οι φυτικές στερόλες, οι διαλυτές φυτικές ίνες και τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης, αλλά η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να ποικίλλει.

Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό προτού κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο σχέδιο διαχείρισης της χοληστερόλης σας, για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Πηγές: bhf.org.uk, ahajournals.org, healthline.com, medicalnewstoday.com, webmd.com