ΥΓΕΙΑ

Δίαιτα γιο-γιο: Τι είναι και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Σινάνη Αικατερίνη

Το φαινόμενο γιο-γιο είναι η απώλεια κιλών και η σταδιακή επανάκτησή τους.

Δίαιτα γιο-γιο: Τι είναι και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Αφορά τα άτομα που αδυνατούν να συντηρήσουν τα χαμένα κιλά, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο αυξομείωσης του σωματικού τους βάρους.

Τα άτομα αυτά κάνουν διαρκώς δίαιτα, αλλά σε ποσοστό 80-90%, το σωματικό τους βάρος έχει ανοδικές τάσεις. Έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερες φορές αυξομειώνεται το σωματικό βάρος, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες το άτομο να φτάσει σε φυσιολογικό βάρος.

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συχνές διακυμάνσεις βάρους, κατάσταση γνωστή και ως «δίαιτα γιο-γιο», μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές στις Σχολές Νοσηλευτικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, περιγράφουν πώς η κυκλική εναλλαγή μεταξύ δίαιτας υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε ποντίκια, οδήγησε σε σημαντική επιτάχυνση της αθηροσκλήρωσης, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Οι συγγραφείς αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της διαλείπουσας δίαιτας στις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και τις επιπτώσεις τους στην υγεία της καρδιάς.

Ανακάλυψαν ότι η δίαιτα γιο-γιο μπορεί να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, οδηγώντας σε αυξημένη φλεγμονή και ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών.

«Τα ευρήματα αυτά παρέχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο τρόπος που τρώμε μπορεί να έχει βαθύτατο αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή μας υγεία», δήλωσε η συν-συγγραφέας Kate Townsend Creasy, επίκουρη καθηγήτρια Επιστήμης Διατροφής στο Τμήμα Επιστημών Βιοσυμπεριφορικής Υγείας του Penn Nursing.

«Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τη διατροφή με τις καρδιακές παθήσεις, η νέα μελέτη υπογραμμίζει τους συγκεκριμένους κινδύνους της δίαιτας yo-yo και τους υποκείμενους μηχανισμούς που εμπλέκονται».

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι ο διαλείπων χαρακτήρας της δίαιτας γιο-γιο μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί μια υγιή ισορροπία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων στον άνθρωπο, τα αποτελέσματα συνάδουν με την ιδέα ότι η δίαιτα γιο-γιο μπορεί να είναι ανθυγιεινή», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Daniel J Rader, καθηγητής Ιατρικής και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή Perelman.

«Η διατήρηση μιας σταθερής, υγιεινής διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.