Πού κάνει καλό το ρόδι
Τα ρόδια έχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, είναι όμως πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του ουροποιητικού συστήματος, αυξάνουν την αντοχή στην άσκηση, ενώ ωφελούν και με άλλους τρόπους την υγεία μας.
Είναι γνωστά για τους μικρούς τραγανούς και ζουμερούς καρπούς που περικλείουν στο εσωτερικό τους και για τον ζωηρόχρωμο χυμό που παράγουν.
Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα οφέλη του ροδιού για την υγεία:
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Γενικά, τα ρόδια έχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι δίνει:
- Θερμίδες: 234
- Πρωτεΐνη: 4,7 γραμμάρια
- Λίπος: 3,3 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 52 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 11,3 γραμμάρια
- Βιταμίνη C: 32% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Φυλλικό οξύ: 27% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Μαγνήσιο: 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Φώσφορος: 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
- Κάλιο: 13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι υψηλές ποσότητες ελεύθερων ριζών μπορεί να είναι επιβλαβείς και να συμβάλλουν σε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες.
Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινολικές ενώσεις.
Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από φρούτα, όπως τα ρόδια, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την υποστήριξη της συνολικής υγείας και την πρόληψη ασθενειών.
Είναι αντιφλεγμονώδη
Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, και του καρκίνου.
Η κατανάλωση ροδιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής που σχετίζεται με αυτές τις χρόνιες παθήσεις.
Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις ενώσεις που περιέχει, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να μειώσει ορισμένους δείκτες φλεγμονής.
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Οι ενώσεις του ροδιού έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Έρευνα σε πειραματόζωα διαπίστωσε ότι το ρόδι βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου στα αρχικά στάδια του καρκίνου του ήπατος.
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να είναι ευεργετικό για τον καρκίνο του προστάτη.
Ωφελούν την καρδιά
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φρούτα που είναι πλούσια σε πολυφαινολικές ενώσεις, όπως το ρόδι, μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς.
Μελέτη σε άτομα με καρδιακές παθήσεις έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μείωσε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του πόνου στο στήθος, καθώς και ορισμένους βιοδείκτες που υποδηλώνουν προστατευτική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού
Μελέτες διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.
Mελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ροδιού βρέθηκε να αναστέλλει τον μηχανισμό που σχετίζεται με τον σχηματισμό λίθων σε άτομα με υποτροπιάζουσες πέτρες στα νεφρά.
Επιπλέον, μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της συγκέντρωσης των οξαλικών, του ασβεστίου και των φωσφορικών αλάτων στο αίμα, τα οποία είναι κοινά συστατικά των λίθων στα νεφρά.
Αντιμικροβιακές ιδιότητες
Οι ενώσεις του ροδιού συμβάλλουν στην καταπολέμηση των επιβλαβών μικροοργανισμών.
Για παράδειγμα, προστατεύουν τη στοματική υγεία μειώνοντας την ανάπτυξη μικροβίων που μπορεί να συμβάλλουν στην κακοσμία του στόματος και την τερηδόνα.
Βελτιώνουν την αντοχή στην άσκηση
Οι πολυφαινόλες στα ρόδια μπορεί να αυξήσουν την αντοχή στην άσκηση.
Μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ροδιού αύξησε το χρόνο αντοχής και βελτίωσε την απόδοση ποδηλατών.
Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα ροδιού μπορεί να βελτιώσουν τόσο την αντοχή όσο και τη μυϊκή αποκατάσταση.
Ωφελούν τον εγκέφαλο
Τα ρόδια περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ελλαγιταννίνες, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ελλαγιταννίνες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο Πάρκινσον, μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και αυξάνοντας την επιβίωση των εγκεφαλικών κυττάρων.
Οι ελλαγιταννίνες πιστεύεται ότι παράγουν μια ένωση στο έντερο που ονομάζεται ουρολιθίνη Α, η οποία έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και να καθυστερεί την εμφάνιση γνωστικών ασθενειών.
Υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος
Η κατανάλωση ροδιού μπορεί να βοηθήσει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο παίζει βασικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας.
Έρευνα διαπίστωσε ότι το ρόδι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει πρεβιοτικές επιδράσεις.
Τα πρεβιοτικά χρησιμεύουν ως καύσιμο για τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο και υποστηρίζουν ένα υγιέστερο μικροβίωμα του εντέρου.
Επιπλέον, οι πυρήνες του ροδιού είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες πεπτικές παθήσεις.

Τι συμβαίνει αν τρώτε ρόδια καθημερινά;
Η κατανάλωση χυμού ροδιού κάθε μέρα για δύο μήνες, μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση, τη διαστολική αρτηριακή πίεση ή και τα δύο σε ορισμένα άτομα.
Μελέτη του 2022 έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος ροδιού μπορεί να μειώσει την εμφάνιση σοβαρών ρυτίδων, να βελτιώσει το μικροβίωμα του δέρματος (μικροοργανισμούς) και να μειώσει την παραγωγή ελαίου στο δέρμα, μεταξύ άλλων οφελών για το δέρμα και τη γενική υγεία.
Συστηματική ανασκόπηση του 2023 διαπίστωσε επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε υγιή άτομα και να μειώσει την πιθανότητα γνωστικής εξασθένησης.
Γιατί το ρόδι είναι υπερτροφή;
Οι υπερτροφές είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία όταν καταναλώνονται τακτικά. Το ρόδι θεωρείται υπερτροφή λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε ρόδια;
Το ρόδι μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κάλιο. Αν πάσχετε από διαβήτη ή νεφρική νόσο και παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε γιατρό για την κατανάλωση ροδιού.
Με πληροφορίες από Healthline