Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το «κλειδί» του αδυνατίσματος
Ερευνητές από την Αυστραλία και την Αμερική διαπίστωσαν ότι το καφέ λίπος αποτελεί το μυστικό του αδυνατίσματος, καθώς ενισχύει σημαντικά το μεταβολισμό. Παράλληλα, δηλώνουν πως το καφέ λίπος μπορεί να αποτελέσει παράγοντα-κλειδί στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Το καφέ λίπος μας βοηθά να καταναλώσουμε ενέργεια – δηλαδή θερμίδες – με ταχύτατο ρυθμό, σε αντίθεση με το λευκό λίπος που αποθηκεύει ενέργεια.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως όταν το σώμα εκτίθεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, περίπου 19 βαθμούς Κελσίου, είναι δυνατό να αναπληρώσει τις αποθήκες καφέ λίπους και κατ' επέκταση να ενισχυθεί ο μεταβολικός ρυθμός.
«Το λευκό λίπος αποθηκεύει την ενέργεια και όταν διαθέτουμε μεγάλη ποσότητα από αυτό υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να εκδηλώσουμε διαβήτη, υπέρταση και άλλες μεταβολικές διαταραχές», δηλώνει ο Δρ Πωλ Λι, ένας από τους συντάκτες της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetes.
«Αντιθέτως, τα καφέ λιποκύτταρα αποτελούν κατά κάποιο τρόπο εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.»
Πέντε υγιείς άνδρες συμμετείχαν στη δοκιμή, η οποία είχε συνολική διάρκεια τέσσερις μήνες. Καθένας από τους συμμετέχοντες έπρεπε να περνά κάποιες ώρες της ημέρας σε ένα δωμάτιο με ελεγχόμενη θερμοκρασία 19 βαθμών Κελσίου. Διαπιστώθηκε ότι τα αποθέματα καφέ λίπους των συμμετεχόντων αυξήθηκαν κατά 40%. Όταν όμως οι άνδρες βρέθηκαν σε δωμάτιο με θερμοκρασία 27 βαθμούς Κελσίου, τα αποθέματα καφέ λίπους μειώθηκαν και ο μεταβολικός ρυθμός φάνηκε να επιβραδύνει.
Ο Δρ Λι υπογραμμίζει ότι μειώνοντας τη θερμοκρασία δωματίου δεν είναι βέβαιο ότι θα ενισχυθεί ο μεταβολικός ρυθμός. Δηλώνει πως, όπως συμβαίνει με τη γυμναστική, έτσι και η έκθεση στο κρύο χρειάζεται εξάσκηση.