Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική, επηρεάζεται όμως σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της αλλά και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της.
Η πατάτα αποτελείται από 78-80% νερό, 18-20% άμυλο, 1,5-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και κάλιο. Έχουν μάλιστα περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο.
Πολλοί θεωρούν την πατάτα παχυντική τροφή. Ο λόγος είναι ότι οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια, που είναι και οι πιο δημοφιλείς εκδοχές, δίνουν πράγματι πολλές θερμίδες. Οι βραστές πατάτες όμως προκαλούν κορεσμό, παρέχοντας ταυτόχρονα πολλά θρεπτικά συστατικά.
Αν πάντως θέλετε να αποφύγετε τις πατάτες, δείτε παρακάτω 5 δημοφιλείς συνταγές και με τι μπορείτε να τις αντικαταστήσετε.