Τα εκπληκτικά οφέλη της πατάτας για την υγεία - Τι ισχύει για το βάρος και τον διαβήτη
Οι πατάτες ανήκουν στα πιο δημοφιλή αλλά και πιο παρεξηγημένα τρόφιμα στον κόσμο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι παρά την κακή φήμη τους, στην πραγματικότητα μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη - ειδικά για άτομα με διαταραγμένο μεταβολισμό της γλυκόζης.
Η καθηγήτρια διατροφολόγος και διευθύντρια του Προγράμματος Διατροφής και Χρόνιων Ασθενειών στο Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών Pennington, Candida J. Rebello, σημειώνει ότι η κατανάλωση πατάτας με τον σωστό τρόπο, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χορταίνουν και παράλληλα να προσέχουν την υγεία τους.
Μια κοινή ασθένεια που συνοδεύει την παχυσαρκία είναι ο διαβήτης τύπου 2. Η μειωμένη ικανότητα διατήρησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ξεκινά με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ως εκ τούτου, η έρευνα της Rebello, μελετά το σωματικό βάρος και την απόκριση της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Οι πατάτες έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Στο πλαίσιο της έρευνας , οι επιστήμονες αντικατέστησαν το 40% του κρέατος ή του ψαριού με πατάτες για να μειώσουν τις θερμίδες, διατηρώντας παράλληλα ικανοποιητικά μεγέθη μερίδων. Οι πατάτες προετοιμάστηκαν με τρόπο που ενισχύει την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες (για παράδειγμα, βράστηκαν και ψύχθηκαν για 24 ώρες πριν από την προσθήκη στο πιάτο και μαγειρεύτηκαν με τη φλούδα τους). Το πρόγραμμα γευμάτων της ημέρας περιελάμβανε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα και περιστασιακά επιδόρπιο.
Διαπιστώθηκε ότι η μέση απώλεια βάρους ήταν 5,6% του σωματικού βάρους ή 5,8 κιλά σε οκτώ εβδομάδες και η αντίσταση στην ινσουλίνη τους βελτιώθηκε. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν χορτάτοι παρά την ακούσια μείωση των θερμίδων.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτής της έρευνας;
Η αλλαγή συμπεριφοράς είναι δύσκολη για τους περισσότερους ανθρώπους. Η ενεργειακή πυκνότητα αναφέρεται στην ποσότητα ενέργειας σε ένα συγκεκριμένο βάρος τροφίμου ή στις θερμίδες / γραμμάρια τροφίμου. Ως εκ τούτου, συστατικά όπως το νερό (0 kcal/g) και οι φυτικές ίνες, οι οποίες δεν μεταβολίζονται, προσθέτουν στον όγκο των τροφίμων χωρίς να αυξάνουν τις θερμίδες.
Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε σταθερό βάρος τροφής. Επομένως, η διατήρηση των μεγεθών των μερίδων που έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν, μειώνοντας παράλληλα το ενεργειακό περιεχόμενο, έχει εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα διατροφικών προγραμμάτων. Ο περιορισμός των θερμίδων μειώνει την πρόσληψη τροφής, αλλά ισχυρά εσωτερικά και εξωτερικά σήματα επηρεάζουν τη ρύθμιση του ενεργειακού ισοζυγίου.
Με μια δίαιτα χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας, οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο χωρίς συνειδητό περιορισμό θερμίδων.
Τα μεγέθη των μερίδων είναι μεγάλα και ικανοποιητικά (τρόφιμα με υψηλό όγκο) και η δίαιτα είναι πιο πιθανό να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.
Πώς επηρεάζει αυτό τα άτομα με διαβήτη τύπου 2;
Περίπου το 80% των ατόμων με παχυσαρκία έχουν διαβήτη τύπου 2. Η δίαιτα μείωσε το σωματικό βάρος και μετρίασε την αντίδραση της γλυκόζης στο αίμα. Το υπερβολικό σωματικό βάρος και η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα είναι βασικά συστατικά του διαβήτη τύπου 2.

Υπήρχαν παρανοήσεις σχετικά με τις πατάτες που η έρευνα βοήθησε να καταρριφθούν;
Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στον κόσμο, παρέχοντας σημαντικά θρεπτικά συστατικά χωρίς πολλές θερμίδες.
Παρ' όλα αυτά, επιδημιολογικές μελέτες έχουν ομαδοποιήσει τις πατάτες στην κατηγορία των «λιγότερο υγιεινών φυτικών τροφίμων» και έχουν συσχετίσει την πρόσληψή τους με την αύξηση του σωματικού βάρους.
Η πρόσληψη πατάτας συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη έδειξε ότι μια υγιεινή διατροφή, που περιλαμβάνει τις πατάτες, μειώνει το σωματικό βάρος και μετριάζει την αντίδραση της γλυκόζης στο αίμα.
Πολλοί θεωρούν τις πατάτες απλώς υδατάνθρακες. Ποια βασικά θρεπτικά συστατικά παρέχουν; Πώς η περιεκτικότητα των πατατών σε φυτικές ίνες επηρεάζει την πέψη και τη συνολική υγεία;
Οι πατάτες έχουν αμελητέα λιπαρά και είναι χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας, ενώ παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ιδίως φυτικές ίνες και κάλιο.
Αν και καθορίζονται κυρίως από την περιεκτικότητά τους σε άμυλο, οι πατάτες αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και φυτοχημικών ουσιών, ενώ το άμυλό τους έχει μοναδική λειτουργικότητα για εφαρμογές στα τρόφιμα, όπως πύκνωση, διόγκωση και σταθεροποίηση.
Επιπλέον, η ψύξη των ζελατινοποιημένων πατατών παράγει αξιοσημείωτα επίπεδα αργά διασπώμενου αμύλου (αυξάνει την αντίληψη πληρότητας) και ανθεκτικού αμύλου τύπου 3 (περνάει άπεπτο από το γαστρεντερικό σωλήνα, οπότε δεν προφέρει θερμίδες).
Πηγή: Medical Express