ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να μαγειρεύετε τις πατάτες για μεγαλύτερη απώλεια βάρους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι πατάτες έχουν τη φήμη ότι είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα πολλοί να τις αποφεύγουν, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Πώς να μαγειρεύετε τις πατάτες για μεγαλύτερη απώλεια βάρους
Bigstock

Ωστόσο, όταν μαγειρεύονται έξυπνα, οι πατάτες μπορούν να είναι μια υγιεινή, χαμηλή σε θερμίδες προσθήκη σε μια δίαιτα απώλειας βάρους.

Αυτό το άρθρο διερευνά τα διατροφικά οφέλη των πατατών, τρόπους μείωσης της περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, τις καλύτερες μεθόδους μαγειρέματος για απώλεια βάρους και τους κανόνες και τους κινδύνους της λεγόμενης “δίαιτας της πατάτας”.

Πατάτες: Διατροφική ανάλυση

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα:

  • Θερμίδες: Μία μεσαίου μεγέθους βραστή πατάτα (περίπου 150 γραμμάρια) περιέχει περίπου 110 θερμίδες.
  • Μακροθρεπτικά συστατικά: Οι πατάτες αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες (περίπου 26 γραμμάρια), με μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (περίπου 2 γραμμάρια) και σχεδόν καθόλου λίπος.
  • Φυτικές ίνες: Μια μέτρια πατάτα προσφέρει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της πέψης και να προάγουν τον κορεσμό.
  • Βιταμίνες και μέταλλα: Οι πατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου και βιταμίνης Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για τη γενική υγεία.

Πώς να μειώσετε τις θερμίδες στις πατάτες

Η μείωση της περιεκτικότητας σε θερμίδες της πατάτας μπορεί να επιτευχθεί με μερικές απλές στρατηγικές:

  • Χρησιμοποιήστε μεθόδους μαγειρέματος που δεν προσθέτουν λίπος: Το βράσιμο, το μαγείρεμα στον ατμό και το ψήσιμο χωρίς λάδι συμβάλλουν στη διατήρηση του αριθμού των θερμίδων σε χαμηλά επίπεδα. Το τηγάνισμα ή το ψήσιμο με πρόσθετα λίπη, όπως βούτυρο ή λάδι, αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε θερμίδες.
  • Αφήστε τις να κρυώσουν μετά το μαγείρεμα: Η ψύξη της πατάτας μετά το βράσιμο ή το ψήσιμο βοηθά στον σχηματισμό ανθεκτικού αμύλου. Είναι ένας τύπος ίνας, που δεν αφομοιώνεται πλήρως, μειώνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των απορροφήσιμων θερμίδων.
  • Αποφύγετε τις προσθήκες υψηλών θερμίδων: Αποφύγετε συνοδευτικά όπως τυρί, κρέμα ή βούτυρο. Κάντε επιλογές με λιγότερες θερμίδες όπως γιαούρτι, βότανα και μπαχαρικά.

Διαβάστε επίσης: Πώς να μειώσετε τους υδατάνθρακες στις πατάτες

potatoes-patates

Πώς να μαγειρέψετε πατάτες για απώλεια βάρους

Για απώλεια βάρους, ο τρόπος παρασκευής των πατατών κάνει σημαντική διαφορά. Εδώ είναι οι καλύτερες μέθοδοι:

  1. Βραστές πατάτες: Το βράσιμο είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους, για να μαγειρέψετε τις πατάτες, καθώς δεν προσθέτει επιπλέον θερμίδες. Για πρόσθετα οφέλη απώλειας βάρους, αφήστε τις να κρυώσουν μετά το βράσιμο, για να σχηματίσουν ανθεκτικό άμυλο.
  2. Πατάτες φούρνου: Οι πατάτες φούρνου μπορούν επίσης να είναι μια υγιεινή επιλογή, ειδικά όταν ψήνονται χωρίς λάδι. Αν κρατήσετε και την φλούδα βοηθάτε στη διατήρηση των φυτικών ινών και των θρεπτικών συστατικών.
  3. Πατάτες στον ατμό: Οι πατάτες στον ατμό είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να διατηρήσετε το θρεπτικό τους περιεχόμενο χωρίς να προσθέσετε επιπλέον λίπος.
  4. Πουρές πατάτας με πρόσθετα χαμηλών λιπαρών: Όταν φτιάχνετε πουρέ πατάτας, χρησιμοποιήστε γάλα ή ζωμό λαχανικών με χαμηλά λιπαρά, αντί για βούτυρο ή κρέμα γάλακτος, για να διατηρήσετε υπό έλεγχο την περιεκτικότητα σε θερμίδες.
  5. Πατάτες σε φριτέζα αέρος: Αν σας αρέσουν οι τραγανές πατάτες, χρησιμοποιήστε μια φριτέζα αέρα, για να μειώσετε τη χρήση λαδιού. Αυτή η μέθοδος δημιουργεί παρόμοια υφή με τις τηγανητές πατάτες, αλλά με λιγότερες θερμίδες.

Τι είναι η δίαιτα της πατάτας;

Η δίαιτα της πατάτα είναι μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική απώλειας βάρους, που περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο πατάτας για μια συγκεκριμένη περίοδο:

  • Κανόνες: Η δίαιτα διαρκεί συνήθως 3-5 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει να τρώτε μόνο απλές πατάτες, χωρίς πρόσθετα λίπη ή καρυκεύματα. Συνήθως επιτρέπονται νερό, σκέτος καφές και τσάι.
  • Απώλεια βάρους: Μερικοί αναφέρουν ταχεία απώλεια βάρους με αυτή τη δίαιτα λόγω της χαμηλών θερμίδων φύσης της και του υψηλού δείκτη κορεσμού από τις πατάτες.
  • Κίνδυνοι: Η δίαιτα της πατάτας δεν είναι ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα και στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών όπως υγιή λίπη, πρωτεΐνες και ορισμένες βιταμίνες. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.
Jacket-potato-tuna-mayonnaise-patata-tonos

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορούν οι πατάτες να βελτιώσουν την υγείας του εντέρου;”

Ναι, οι πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δρα ως πρεβιοτικό και υποστηρίζει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

“Είναι οι γλυκοπατάτες καλύτερες για απώλεια βάρους από τις κανονικές πατάτες;”

Και οι δύο αυτοί τύποι πατάτας μπορούν να αποτελούν μέρος μιας δίαιτας απώλειας βάρους. Οι γλυκοπατάτες έχουν ελαφρώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σύνοψη

Οι πατάτες μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή προσθήκη σε μια δίαιτα απώλειας βάρους, αρκεί να μαγειρευτούν σωστά. Το βράσιμο, το ψήσιμο στον ατμό, το ψήσιμο σε κάρβουνα/γκριλ και το τηγάνισμα σε φριτέζα αέρος είναι οι καλύτερες μέθοδοι. Η ψύξη της πατάτας μετά το μαγείρεμα βοηθά στη δημιουργία ανθεκτικού αμύλου, υποστηρίζοντας περαιτέρω τη διαχείριση του βάρους. Αν και η δίαιτα της πατάτας μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, δεν είναι μια βιώσιμη ή διατροφικά ισορροπημένη προσέγγιση.

Πηγές: lifemd.com/learn, upfit.io, healthline.com, eatthis.com, healthline.com