Πατάτες: Ποια η σχέση τους με την υπέρταση και τις καρδιοπάθειες
Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει υπέρταση, ενώ οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν κύρια αιτία θνησιμότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% των Αμερικανών θα αναπτύξουν υπέρταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νεφρική νόσο, μειώνοντας την ποιότητα ζωής και αυξάνοντας τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.
Η υγιεινή διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη αυτών των παθήσεων, αλλά μόλις το 3% των Αμερικανών ακολουθούν τις διατροφικές συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.
Οι πατάτες είναι τροφή που καταναλώνεται ευρύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά τον υψηλό γλυκαιμικό τους δείκτη, η υψηλή τους συγκέντρωση σε νερό τούς προσδίδει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα.
Οι έρευνες για τη σχέση της κατανάλωσης πατάτας και των κινδύνων υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων είναι περιορισμένες, ενώ λίγες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις των διαφόρων μεθόδων παρασκευής (τηγανητές, πουρές, βραστές, ψητές).
Προηγούμενα ευρήματα είναι αντικρουόμενα, καθώς κάποιες μελέτες δεν δείχνουν σχέση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης πατάτας και της στεφανιαίας νόσου, ενώ άλλες, όπως η μελέτη Million Veteran Program, διαπίστωσαν υψηλότερο κίνδυνο από την κατανάλωση πέντε ή περισσότερων φλιτζανιών βραστής, ψητής ή πουρέ πατάτας εβδομαδιαίως.
Στόχος της νέας μελέτης ήταν να καλύψει αυτά τα κενά, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης πατάτας και της πιθανότητας εμφάνισης υπέρτασης και καρδιακής νόσου σε επτά μεγάλες αμερικανικές κλινικές δοκιμές.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες μέθοδοι προετοιμασίας, όπως οι τηγανητές, ψητές, πουρές ή βραστές πατάτες, συνδέονται με αυτά τα προβλήματα υγείας. Εξαιρέθηκαν οι συμμετέχοντες που είχαν ήδη αυτές τις παθήσεις ή τα στοιχεία για την κατανάλωση πατάτας ήταν ελλιπή.
Η κατανάλωση πατάτας (τηγανητή, πουρές, βραστή και ψητή) μετρήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων διατροφής που κατέγραφαν το μέγεθος των μερίδων και τη συχνότητα κατανάλωσης κατά το τελευταίο έτος.
Η συνολική πρόσληψη υπολογίστηκε σε μερίδες ανά εβδομάδα, ενώ οι βραστές, οι ψητές και ο πουρές, ομαδοποιήθηκαν. Εξαιρέθηκαν τα δεδομένα για τα τσιπς πατάτας.
Συλλέχθηκαν βασικά δεδομένα σχετικά με την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, τον δείκτη μάζας σώματος, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 110.063 συμμετέχοντες σε επτά κλινικές δοκιμές για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 25,1 έως 72 έτη, με τη μέση εβδομαδιαία κατανάλωση πατάτας να κυμαίνεται μεταξύ 1,9 και 4,2 μερίδων.
Δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης πατάτας και του κινδύνου καρδιακής νόσου, ακόμη και αφού συνυπολογίστηκαν δημογραφικοί, διατροφικοί και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής. Ομοίως, οι δευτερογενείς αναλύσεις δεν έδειξαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψητών, βραστών, τηγανητών ή πουρέ πατάτας και του κινδύνου καρδιακής νόσου.
Η συνολική κατανάλωση πατάτας δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο υπέρτασης. Ωστόσο, η κατανάλωση τηγανητής πατάτας συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερες από μία μερίδα τηγανητές πατάτες την εβδομάδα, είχαν 10% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καμία. Αντίθετα, οι ψητές, οι βραστές και ο πουρές πατάτας δεν παρουσίασαν καμία στατιστική σχέση με την υπέρταση.
Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν ότι ενώ η συνολική κατανάλωση πατάτας μπορεί να μην επηρεάζει την υπέρταση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, οι τηγανητές πατάτες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients.