Τελικά, τι είναι αυτό που μας παχαίνει;
Πολλές φορές έχουμε την απορία εάν τρώμε σωστά, εάν αυτό που τρώμε μας παχαίνει και εάν οι καθημερινές μας συνήθειες παρεμποδίζουν την απώλεια βάρους. Υπάρχουν τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία, τα οποία δεν πρέπει να αποκλείουμε ολοκληρωτικά από τη διατροφή μας αλλά πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Όπως επίσης, υπάρχουν συνήθειες που μας παρεμποδίζουν να χάσουμε τα περιττά κιλά, και θα ήταν πολύ ωφέλιμο να τις αλλάξουμε.
Συγκεκριμένα:
• Καλό είναι να αποφεύγετε τη συχνή κατανάλωση τροφίμων όπως: τηγανιτά, καπνιστά κρέατα, ζαμπόν, λουκάνικα, γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, βούτυρο, μπέικον, σάλτσες, γλυκά, πατατάκια. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν υψηλό περιεχόμενο σε θερμίδες και λιπαρά που όταν υπερκαταναλώνονται, οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.
• Είναι σημαντική η μειωμένη πρόσληψη γλυκών και γενικότερα των τροφίμων, που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων (σακχάρων) οδηγεί στην αύξηση της αποθήκευσης λίπους στον οργανισμό. Η ακριβής αιτιολογία βρίσκεται στο ότι όταν το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται πολύ, το πάγκρεας εκκρίνει μια ορμόνη την ινσουλίνη, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπλοκές στον οργανισμό,. Η παρουσία ινσουλίνης στο αίμα διακόπτει τη διαδικασία οξείδωσης (διάσπασης) του λίπους.
• Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών, γεγονός που μετακινεί τον δείκτη της ζυγαριάς προς μεγαλύτερο σωματικό βάρος.
• Αν καταναλώνουμε μόνο 2-3 γεύματα ημερησίως ο οργανισμός τα αποθηκεύει για να έχει απόθεμα ενέργειας. Αντιθέτως τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν τον οργανισμό να πραγματοποιήσει περισσότερες βιολογικές καύσεις και έτσι ο μεταβολισμός είναι πάντα ενεργοποιημένος.
• Η περιορισμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνεπάγεται την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών τροφίμων.
• Τα τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη (π.χ γλυκά) που απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.
• Όταν τρώμε γρήγορα καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα, αφού δεν προλαβαίνουν να ενεργοποιηθούν τα κέντρα υποθαλάμου: πείνας - κορεσμού.
• Η περιορισμένη κατανάλωση νερού ημερησίως αυξάνει το σωματικό βάρος. Σημαντικός παράγοντας για την ρύθμιση του βάρους και την αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών) αποτελεί η αυξημένη πρόσληψη υγρών.
• Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα θεωρείται σοβαρός παράγοντας που προκαλεί αύξηση στο βάρος.
• Ο ανεπαρκής ύπνος, προκαλεί την έκκριση ορμονών που προάγουν τη λιπογένεση.
• Το άγχος προκαλεί την έκκριση μίας ορμόνης, της κορτιζόλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός του οργανισμού και έτσι να αποθηκεύεται περισσότερο λίπος.
Συνεπώς, για την επιτυχία ενός προγράμματος αδυνατίσματος μην βάζεις ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς και στερήσεις. Άλλωστε, «καλά» και «κακά» τρόφιμα δεν υπάρχουν. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, τα άτομα που αποκλείουν αγαπημένα τρόφιμα και ροφήματα από τη διατροφή τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν και να ξαναπάρουν το χαμένο βάρος, καθώς η στέρηση τους οδηγεί στην υπερκατανάλωση άλλων τροφίμων.
Με την συνεργασία της Αθηνάς Ρούντου, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κατερίνης, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr