ΥΓΕΙΑ

Πόσες θερμίδες καίτε με τη σάουνα – Τι να προσέχετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι σάουνες έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ κι αιώνες για χαλάρωση, αποτοξίνωση και προώθηση της συνολικής ευεξίας.

Πόσες θερμίδες καίτε με τη σάουνα – Τι να προσέχετε
Bigstock

Με την αυξανόμενη δημοτικότητά τους, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα πραγματικά οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους της τακτικής χρήσης της σάουνας.

Αυτό το άρθρο εστιάζει στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας συνεδρίας στη σάουνα, την ασφάλεια της καθημερινής χρήσης, το εάν οι σάουνες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του σώματος και πόσο αποτελεσματικές είναι στην καύση θερμίδων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να κάνετε σάουνα

Πλεονεκτήματα

  • Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία: Η σάουνα έχει συνδεθεί με μειωμένη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η θερμότητα στο δωμάτιο της σάουνας προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και την λειτουργία της καρδιάς.
  • Μυϊκή χαλάρωση και ανακούφιση από τον πόνο: Οι σάουνες βοηθούν στη χαλάρωση των μυών, μειώνουν την ένταση και μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο από καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και ο μυϊκός πόνος.
  • Οφέλη για την ψυχική υγεία: Η τακτική χρήση της σάουνας σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα στρες, βελτιωμένη διάθεση και χαμηλότερους κινδύνους κατάθλιψης και άγχους.
  • Υγεία του δέρματος: Η αυξημένη ροή αίματος και η εφίδρωση μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του δέρματος, βελτιώνοντας ενδεχομένως την εμφάνιση και την υφή του.

Μειονεκτήματα

  • Αφυδάτωση: Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, εάν δεν αντιμετωπιστεί με επαρκή πρόσληψη νερού, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζάλη, κόπωση ή πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.
  • Υπερθέρμανση: Η παρατεταμένη παραμονή στη σάουνα μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση από τη θερμότητα, ιδιαίτερα σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις.
  • Κίνδυνοι για την καρδιά: Αν και η σάουνα μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς, άτομα με ορισμένες καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιούν τακτικά μια σάουνα, καθώς η ζέστη μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον την καρδιά.
sauna

Είναι ασφαλές να κάνετε σάουνα κάθε μέρα;

Η καθημερινή χρήση σάουνας θεωρείται γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά εάν οι συνεδρίες είναι σύντομες (περίπου 15-20 λεπτά) και διατηρείται η ενυδάτωση. Η καθημερινή χρήση της σάουνας έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία και μακροζωία.

Ωστόσο, άτομα με χρόνιες παθήσεις υγείας, ιδιαίτερα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν υιοθετήσουν μια καθημερινή ρουτίνα σάουνας.

Αποβάλλονται τοξίνες μέσω του ιδρώτα στη σάουνα;

Η πεποίθηση ότι με τη σάουνα μπορεί κανείς να “διώξει” τις τοξίνες είναι ένας κοινός μύθος.

Αν και η σάουνα προκαλεί εφίδρωση, η οποία μπορεί να αφαιρέσει ορισμένα ιχνοστοιχεία τοξινών όπως τα βαρέα μέταλλα, τα κύρια όργανα αποτοξίνωσης στο σώμα είναι το ήπαρ και τα νεφρά, όχι το δέρμα. Η εφίδρωση βοηθά κυρίως στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, αλλά δεν συνιστά σημαντική μέθοδο αποτοξίνωσης.

Sauna

Πόσες θερμίδες καίτε μέσα στη σάουνα

Με το να κάνετε σάουνα δεν καίτε άμεσα λίπος. Η απώλεια βάρους μετά από μια συνεδρία οφείλεται κυρίως στην απώλεια νερού μέσω της εφίδρωσης, η οποία ανακτάται γρήγορα μετά την επανυδάτωση.

Ωστόσο, οι σάουνες μπορούν να συμβάλουν στη συνολική καύση θερμίδων. Κατά μέσο όρο, μια συνεδρία 20-30 λεπτών μπορεί να κάψει 100-200 θερμίδες, ανάλογα με παράγοντες όπως το βάρος του ατόμου και η θερμοκρασία της σάουνας.

Σύνοψη

Η σάουνα προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας έως την ανακούφιση από το στρες και τον μυϊκό πόνο. Αν και η καθημερινή χρήση είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους, είναι απαραίτητο να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να προσέχετε τους κινδύνους αφυδάτωσης και υπερθέρμανσης. Παρά τη δημοφιλή σχετική πεποίθηση, η σάουνα δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος αποτοξίνωσης, ούτε καίει άμεσα λίπος. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όταν χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα.

Εάν σκέφτεστε να ενσωματώσετε τακτικές συνεδρίες σάουνας στη ρουτίνα σας, συνιστάται να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, ειδικά εάν έχετε προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

Πηγές: mayoclinicproceedings.org, infraredsauna.com, nationalgeographic.com, infraredsauna.co.uk, goodrx.com