ΥΓΕΙΑ

Επτά τροφές που αυξάνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση

Σινάνη Αικατερίνη

Η διατροφή μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου, πράγμα που σημαίνει ότι αξίζει να γνωρίζουμε ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της γνωστικής λειτουργίας.

Επτά τροφές που αυξάνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση

Η λειτουργία του εγκεφάλου μας μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από τις διατροφικές μας επιλογές, με ορισμένες τροφές είτε να βοηθούν είτε να εμποδίζουν την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε και να θυμόμαστε.

Ενώ ορισμένα τρόφιμα, όπως οι υπερεπεξεργασμένες τροφές και τα ποτά με ζάχαρη, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τις γνωστικές διεργασίες, βελτιώνουν τη μνήμη και αυξάνουν την πνευματική διαύγεια.

Δείτε επτά βασικές τροφές που μπορούν να ενισχύσουν τη συγκέντρωσή σας και να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου σας.

Βατόμουρα

Τα γνωστά και ως «μούρα του εγκεφάλου» λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, συγκαταλέγονται στις τροφές που συνιστώνται από τους ειδικούς για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και να καθυστερήσει τη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης. Βοηθούν επίσης τον εγκέφαλο να σχηματίζει νέες συνδέσεις, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση, την προσαρμογή σε νέες πληροφορίες και τη βελτίωση της συγκέντρωσης.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα και οι σαρδέλες, είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φημίζονται για τη μείωση της φλεγμονής, την ενίσχυση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και την υποστήριξη της συναπτικής πλαστικότητας. Η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει συσχετιστεί με γνωστική έκπτωση, διαταραχές της διάθεσης, ακόμη και καταστάσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Για όσους ακολουθούν vegan ή χορτοφαγική διατροφή, οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση λιναρόσπορου, σπόρων chia και καρυδιών, που αποτελούν εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3.

Μπρόκολο

Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και της βιταμίνης Κ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Η υψηλή περιεκτικότητα του λαχανικού σε φυτικές ίνες συμβάλλει επίσης στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό εξασφαλίζει ότι ο εγκέφαλος έχει σταθερή παροχή ενέργειας, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης.

Κολοκυθόσποροι

Περιέχουν μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν συνδεθεί με πολυάριθμες νευρολογικές ασθένειες, όπως ημικρανίες, κατάθλιψη και επιληψία, ενώ η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική ομίχλη και γνωστική εξασθένιση.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου. Αυτά βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης, στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών και στην προστασία του εγκεφάλου από την ηλικιακή παρακμή, παράλληλα με την αύξηση της εγρήγορσης και τη βελτίωση της διάθεσης.

Ξηροί καρποί

Ιδιαίτερα τα καρύδια, είναι πλούσια πηγή υγιεινών λιπαρών, αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Ε. Είναι επίσης γεμάτα με απαραίτητα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία και προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.

Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συσχετιστεί με ενισχυμένη μνήμη, βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και μειωμένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια, που φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Επιπλέον, συμβάλλει στην επισκευή και την προστασία του εγκεφαλικού ιστού. Η τακτική πρόσληψη πορτοκαλιών μπορεί να εξασφαλίσει συνεχή παροχή αυτού του κρίσιμου θρεπτικού συστατικού, προωθώντας τη συνολική υγεία του εγκεφάλου και την εστίαση.

Πηγή: express.co.uk