Κορονοϊός ή κρυολόγημα; Τι να κάνουμε με τα πρώτα «ύποπτα» συμπτώματα

Αυτά είναι κάποια από τα πιο συχνά συμπτώματα του Covid-19 αλλά και του κοινού κρυολογήματος. Ακριβώς επειδή, λοιπόν, αρκετά από τα συμπτώματα του κορονοϊού μοιάζουν σημαντικά με εκείνα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος -τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο και στην πλέον ήπια μορφή τους- είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας με σοβαρότητα κάθε «ύποπτο» σύμπτωμα που ενδέχεται να αισθανθούμε την περίοδο που διανύουμε.

Με τη νόσο του Covid-19 να βρίσκεται σε έξαρση αυτή την εποχή, ακόμη και ένας πονοκέφαλος ή μία μικρή άνοδος στη θερμοκρασία του σώματός μας, αξίζουν την προσοχή μας.

Τι οφείλουμε και αξίζει να κάνουμε, λοιπόν, με την εμφάνιση των πρώτων «ύποπτων» συμπτωμάτων, δηλαδή των βασικών συμπτωμάτων του Covid-19, του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης; Οι απαντήσεις στη λίστα που ακολουθεί.

Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας

Το πρώτο βήμα που καλούμαστε να κάνουμε με την εμφάνιση του πρώτου «ύποπτου» συμπτώματος, είναι να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας, προκειμένου να μας κατευθύνει καταλλήλως. Μιλάμε μαζί του για τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε και με βάση τις συμβουλές του, στρεφόμαστε σε φαρμακευτικές επιλογές που δύνανται να μας ανακουφίσουν. Γενικά, για οποιαδήποτε άλλη απορία έχουμε σε ό,τι αφορά στον Covid-19, μπορούμε επίσης να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς με τον ΕΟΔΥ για να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης μας, αφού πρώτα αναφέρουμε λεπτομερώς τα συμπτώματά μας και αν κριθεί απαραίτητο, το ιστορικό των επαφών μας.

Ανακουφίζουμε τα συμπτώματα

Σημαντικό μέλημά μας από την πρώτη στιγμή πρέπει να είναι, φυσικά, η ανακούφιση των συμπτωμάτων μας. Σε ό,τι αφορά στον Covid-19 και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να προσβάλει κάθε άτομο διαφορετικά. Ωστόσο, περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνει χωρίς να χρειαστεί ειδική θεραπεία, ενώ τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι σχετικά ήπια. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με έρευνες, στο 99% των περιπτώσεων νόσησης από κορονοϊό παρουσιάζεται πυρετός1, ένα σύμπτωμα που στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται εύκολα με κάποιο αντιπυρετικό με παρακεταμόλη.

Ακόμη και στην περίπτωση εμφάνισης όμως, διαφορετικών συμπτωμάτων του Covid-19, της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος, η παρακεταμόλη2 παραμένει μια αποτελεσματική και ασφαλής επιλογή για την ανακούφιση των ασθενών, μια επιλογή που προτείνουν συνήθως οι ειδικοί. Φυσικά, μία ακόμη επιλογή για τον πυρετό και τον πονοκέφαλο είναι η ιβουπροφαίνη, αν και το τελευταίο διάστημα έχει τεθεί το ζήτημα του κατά πόσο είναι μία ασφαλής επιλογή για τους ασθενείς με Covid-19. Το ερώτημα αυτό προέκυψε έπειτα από ενδείξεις ερευνών, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα -στα οποία συγκαταλέγεται και η ιβουπροφαίνη- που είδαν το «φως» της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες, η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φάρμακων από ασθενείς με Covid-19, ενδέχεται να συμβάλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν3.

Μένουμε σπίτι και απομονωνόμαστε

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης σε υγειονομικό επίπεδο την περίοδο που διανύουμε βέβαια, η εμφάνιση πυρετού, πονοκεφάλου, μυαλγιών και άλλων συμπτωμάτων που εμφανίζονται συνήθως σε ήπια μορφή τόσο σε περιπτώσεις νόσησης από Covid-19, όσο και γρίπης ή κοινού κρυολογήματος, επιβάλλει την αποφυγή κάθε μετακίνησή μας εκτός σπιτιού καθώς και τον περιορισμό των επαφών μας με άλλα άτομα.

Σε ό,τι αφορά στον Covid-19 συγκεκριμένα, οι ειδικοί προτείνουν όσοι νοσούν αλλά δεν εμφανίζουν έντονα συμπτώματα, να απομονώνονται σε ένα ξεχωριστό, καλά αεριζόμενο δωμάτιο του σπιτιού, στην περίπτωση που συγκατοικούν με αλλά άτομα. Επίσης, οι ασθενείς καλούνται να φορούν μάσκα όταν εξέρχονται από τα δωμάτιά τους και να φροντίζουν για την καλή υγιεινή τους, απολυμαίνοντας συχνά τα χέρια τους και τις επιφάνειες που αγγίζουν, προς αποφυγή της εξάπλωσης της νόσου. Κατά τους ειδικούς δε, οι ασθενείς με «ύποπτα» συμπτώματα Covid-19 είναι σημαντικό να παραμένουν στο σπίτι μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και μέχρι να λάβουν ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση, ενώ θεωρείται απαραίτητο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που θεωρούνται στενές επαφές του ασθενούς, να παρακολουθούν την υγεία τους.

thermometro2

Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, λοιπόν, μένουμε σπίτι και ανακουφίζουμε τον πυρετό, τον πονοκέφαλο και τις μυαλγίες με ένα αναλγητικό με παρακεταμόλη, την πιο ευρέως διαδεδομένη αναλγητική ουσία παγκοσμίως, πάντα βέβαια έχοντας συμβουλευτεί πρώτα έναν ειδικό. Σε κάθε περίπτωση και σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό συγκεκριμένα, δεν ξεχνάμε πως αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν έπειτα από πέντε ημέρες ή επιδεινωθούν, είναι σημαντικό να μεταβούμε σε ένα νοσοκομείο, χρησιμοποιώντας βέβαια δικό μας μέσο μεταφοράς ή λαμβάνοντας βοήθεια, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό.

1 The use of ibuprofen to treat fever in COVID-19: A possible indirect association with worse outcome? Jamersona, HoHaryad (2020)

2 A Contemporary Review of Neurological Sequelae of COVID-19, Fiani, Covarrubias, Desai, Sekhon, Jarrah

3 COVID-19 and NSAIDS: A Narrative Review of Knowns and Unknowns, Pergolizzi, Varrassi, Magnusson, LeQuang, Paladini, Taylor, Wollmuth, Breve, Christo (2020)