Το βότανο που ανακουφίζει από τον πόνο, είναι αντιφλεγμονώδες και βρίσκεται σε κάθε κουζίνα
Αν και είναι γνωστό για το αδιαμφισβήτητο άρωμα και τη γεύση του, αυτό το ταπεινό συστατικό κρύβει μια μεγάλη αντιφλεγμονώδη δύναμη που μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο στις αρθρώσεις.

Είναι πράσινη, έχει έντονη και ελαφρώς πικάντικη γεύση και είναι η απαραίτητη τελική πινελιά σε πολλές συνταγές.
Πρόκειται φυσικά για την ρίγανη, η οποία εκτός από κοινό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας, είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία.
Από την ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων έως την καταπολέμηση λοιμώξεων, αυτό το μυρωδικό έχει κερδίσει μια θέση στις σπιτικές θεραπείες.
Το μυστικό της ρίγανης δεν βρίσκεται μόνο στη γεύση της, αλλά και στον ισχυρό συνδυασμό βιοδραστικών ενώσεων.
Μεταξύ των σημαντικότερων είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη, δύο ουσίες με αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Αυτές οι ενώσεις μειώνουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα και εμποδίζουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις.
Επιπλέον, η ρίγανη περιέχει φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.
Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι το κλειδί για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις για τη ρίγανη, είναι η παρουσία της βήτα-καρυοφυλλίνης (E-BCP), μιας ένωσης που συνδέεται με τους υποδοχείς κανναβινοειδών CB2 του σώματος.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να δράσει παρόμοια με τα φυσικά κανναβινοειδή του σώματος, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής χωρίς να προκαλεί όμως τις ψυχοδραστικές επιδράσεις που σχετίζονται με την κάνναβη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η ένωση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία φλεγμονωδών διαταραχών όπως η οστεοαρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, ακόμη και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πώς να καταναλώσετε τη ρίγανη για να επωφεληθείτε
Η προσθήκη της στα φαγητά είναι μια εξαιρετική ιδέα, υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις φαρμακευτικές της ιδιότητες:
Αφέψημα ρίγανης
Είναι ιδανικό για την ανακούφιση της πέψης και την καταπράυνση της φλεγμονής. Αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα ρίγανης σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Αφήστε το για λίγα λεπτά, σουρώστε το και πιείτε το.
Αιθέριο έλαιο ρίγανης
Μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα για να ανακουφίσει από τους μυϊκούς πόνους ή σε χρησιμοποιηθεί σε εισπνοές για να βελτιώσει την αναπνοή. Υπάρχει και σε κάψουλες, ιδανικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τριμμένη ή φρέσκια
Η προσθήκη της στο φαγητό, όχι μόνο ενισχύει τη γεύση, αλλά έχει και αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Η ρίγανη πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Το αιθέριο έλαιο είναι πολύ ισχυρό και πρέπει να αραιώνεται πριν από την εφαρμογή του στο δέρμα.
Αν είστε αλλεργικός στη μέντα ή στο βασιλικό, αποφύγετε την κατανάλωση ρίγανης, καθώς ανήκουν την ίδια οικογένεια φυτών.
Η ρίγανη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα καρύκευμα. Είναι μια φυσική θεραπεία που, με σωστή χρήση, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων και στην ενίσχυση της υγείας.