ΥΓΕΙΑ

Τρώτε βραδινό και πηγαίνετε για ύπνο; Δείτε από τι κινδυνεύετε (έρευνα)

Εάν τρώτε αργά βραδινό και στη συνέχεια πηγαίνετε αμέσως για ύπνο, είναι πιθανό να παχαίνετε ενώ κοιμάστε, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τρώτε βραδινό και πηγαίνετε για ύπνο; Δείτε από τι κινδυνεύετε (έρευνα)

Αυτό συμβαίνει επειδή επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, αυξάνεται το σάκχαρο αίματος και άλλες χημικές ουσίες που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους και την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, λένε οι ερευνητές.

Η ώρα που τρώτε μπορεί να αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην παχυσαρκία, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Jonathan Jun, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

«Μπορεί να παίρνετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων σε ένα 24ωρο, το σώμα σας όμως χειρίζεται διαφορετικά αυτές τις θερμίδες ανάλογα με την ώρα που τρώτε» ανέφερε.

Για τη μελέτη, ο Jun και οι συνεργάτες του ζήτησαν από 20 υγιείς εθελοντές να φάνε το ίδιο δείπνο στις 6 μ.μ. ή στις 10 μ.μ. Τα μέλη και των δύο ομάδων πήγαν για ύπνο στις 11 μ.μ. και ξύπνησαν στις 7 π.μ.

Πριν από τη μελέτη, οι συμμετέχοντες φόρεσαν συσκευές μέτρησης δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, λήφθηκαν δείγματα αίματος ανά ώρα και διεξήχθησαν μελέτες ύπνου. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν επίσης σε υπολογισμό ποσοστού σωματικού λίπους και έτρωγαν τρόφιμα που περιέχουν ενώσεις που επέτρεψαν στους ερευνητές να παρακολουθούν τις καύσεις λίπους.

Το αποτέλεσμα: όσοι έτρωγαν αργά βραδινό είχαν υψηλότερο σάκχαρο στο αίμα και έκαψαν λιγότερο λίπος.

Η μέγιστη τιμή σακχάρου στο αίμα τους μετά από ένα δείπνο αργά το βράδυ ήταν περίπου 18% υψηλότερη και η ποσότητα του λίπους που έκαψαν περίπου 10% χαμηλότερη, σε σύγκριση με όσους έφαγαν νωρίς, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες για όσους είναι παχύσαρκοι ή πάσχουν από διαβήτη, είπε ο Jun.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο, είναι αν η διαφορά οφείλεται στο διάστημα μεταξύ του χρόνου φαγητού και του ύπνου, είπε.

Για παράδειγμα, αν φάει κάποιος δείπνο στις 10 μ.μ. και κοιμηθεί στις 3 π.μ., είναι βιολογικά το ίδιο με το δείπνο στις 6 μ.μ. και τον ύπνο στις 11 μ.μ.;

Η επίδραση του φαγητού και του ύπνου μπορεί να διαφέρουν σε κάθε άτομο με βάση τον προσωπικό του μεταβολικό ρυθμό και το βιολογικό του ρολόι, πρόσθεσε ο Jun.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το δείπνο κοντά στην ώρα του ύπνου μεταβάλλει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπαρών επειδή κοιμόμαστε και δεν είμαστε σωματικά δραστήριοι.

Ο ύπνος έχει τις δικές του διαδικασίες που περιλαμβάνουν κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που βοηθούν το σώμα να παραμείνει υγιές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το βράδυ είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος να «ξεσπάσετε» στο φαγητό

Τροφές που μπορείτε να φάτε το βράδυ χωρίς να κινδυνεύετε να παχύνετε (video)

«Μην τρώτε μετά τις 8 το βράδυ». Ο μύθος καταρρίπτεται!