Η διατροφική συνήθεια όσων φτάνουν τα 100
Αν θέλετε να φτάσετε στα 100, μια απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί της επιτυχίας.
Σύμφωνα με τον Δρα Valter Longo, ερευνητή σε θέματα γήρανσης και βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η πιο κοινή συνήθεια των μακροβιότερων εκατοντάχρονων είναι να τρώνε κάτι ελαφρύ και όσο το δυνατόν νωρίτερα για βραδινό.
Τα πλούσια γεύματα το βράδυ μπορεί να δυσκολέψουν τον μεταβολισμό της τροφής από τον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, λέει.
Θα πρέπει επίσης να επιδιώκετε να τρώτε αρκετά νωρίς, αφήνοντας να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 12 ώρες μεταξύ του δείπνου και του πρωινού της επόμενης ημέρας.
Οι έρευνες έχουν δείξει η μακροζωία σχετίζεται όχι μόνο με το τι αλλά και το πότε τρώμε.
Μελέτη-ορόσημο που δημοσιεύθηκε το 2022, συμπέρανε ότι όλες οι τροφές πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε ένα παράθυρο 12 ωρών για να μπορεί ο οργανισμός να μετατρέψει αποτελεσματικά τις θερμίδες σε ενέργεια.
Τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο αποτέλεσαν βασικό μέρος του διατροφικού σχεδίου, που ονομάστηκε «δίαιτα μακροζωίας».
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία, δηλαδή η εθελοντική αποχή από το φαγητό για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, μπορεί να ενισχύσει τη μακροζωία βοηθώντας τα κύτταρα να ζήσουν περισσότερο.
Αυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενεργοποιεί την αυτοφαγία, μια διαδικασία που διασπά και ανακυκλώνει τα παλιά ή κατεστραμμένα μέρη ενός κυττάρου, βοηθώντας στην επιβράδυνση της γήρανσης.
Μιλώντας στο περιοδικό GQ, ο Δρ. Longo, ο οποίος επινόησε τη διάσημη δίαιτα 5:2, είπε ότι το κλειδί είναι να έχετε ολοκληρώσει το βραδινό τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.
Το να τρώτε πολύ αργά μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας μεταβαίνει από τη μέρα στη νύχτα και το αντίστροφο.
«Εάν τρώτε πολύ το βράδυ και κοιμάστε καλά, η χοληστερόλη και η αρτηριακή σας πίεση είναι επίσης σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε είστε καλά», δήλωσε ο Δρ. Longo.
«Εάν όμως κοιμάστε άσχημα και έχετε προβλήματα υγείας, ίσως θα πρέπει να αρχίσετε να τρώτε μεγαλύτερο πρωινό, μεγαλύτερο μεσημεριανό και μικρότερο δείπνο, το οποίο είναι το πιο υγιεινό μοτίβο».
Έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι, έδειξε ότι το προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο θα αυξηθεί κατά σχεδόν πέντε χρόνια μέχρι το 2050, με τον μέσο άνδρα να φτάνει τα 76 για τους άνδρες και τα 80 για τις γυναίκες.
Ο παγκόσμιος μέσος όρος προσδόκιμου ζωής προβλέπεται να αυξηθεί στα 78,1 έτη το 2050, μια αύξηση 4,5 ετών, σύμφωνα επίσης με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet Public Health.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα δημόσιας υγείας που προλαμβάνουν αλλά και βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης από ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διατροφικές ασθένειες και νεογνικές λοιμώξεις.
Οι σχολιαστές ανέφεραν επίσης ότι παρουσιάζεται μια «τεράστια ευκαιρία» να «προλάβουμε την αύξηση των μεταβολικών και διατροφικών παραγόντων κινδύνου», όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο Δείκτης Μάζας Σώματος.
Ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο πιστεύεται πλέον ότι είναι η Βραζιλιάνα μοναχή Ινά Καναμπάρρο Λούκας, η οποία γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1908 και είναι 116 ετών.
Σε ηλικία 115 ετών, η Ethel Caterham, από το Surrey, είναι ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το θάνατο της 112χρονης Mollie Walker στις 22 Ιανουαρίου 2022.
Ο τίτλος του γηραιότερου ανθρώπου ανήκει στη Γαλλίδα Jeanne Louise Calment, η ζωή της οποίας διήρκεσε 122 χρόνια και 164 ημέρες.
Η Caterham, η οποία πέθανε το 1997, απέδωσε τη μακροζωία της στο ότι «δεν διαφωνώ ποτέ με κανέναν, ακούω και κάνω ό,τι μου αρέσει».
Οι ειδικοί που έχουν μελετήσει τους αιωνόβιους συμφωνούν.
Η σωματική δραστηριότητα, η πίστη, η αγάπη, η συντροφικότητα και η αίσθηση του σκοπού συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά των λεγόμενων «μπλε ζωνών», των περιοχών του κόσμου όπου οι άνθρωποι συνήθως ζουν μέχρι τα 100 και πλέον.
Ο δραστήριος τρόπος ζωής, ακόμη και το καθημερινό περπάτημα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μακροζωία.
Η συντροφικότητα έχει αποδειχθεί ότι έχει παρόμοια θετική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής, ενώ μελέτες δείχνουν σταθερά ότι η μοναξιά είναι τοξική.
Η μέθοδος 5:2, που έγινε διάσημη από τον γκουρού διατροφής Δρα Michael Mosley, πιστεύεται ότι βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου.
Ο ίδιος μάλιστα κατάφερε μέσω της διατροφής 5:2 να θεραπεύσει τον διαβήτη τύπου 2.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί να ενισχύσει τις αναγεννητικές ικανότητες των βλαστικών κυττάρων, να καταπολεμήσει τον καρκίνο και να αυξήσει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής.
Παρά το πλήθος των μελετών που δείχνουν ότι λειτουργεί, οι ειδικοί παραμένουν διχασμένοι σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διαλείπουσας νηστείας και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία.
Πηγή: Mail Online