ΥΓΕΙΑ

Η διαταραχή του ύπνου που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τρεις επιστημονικές μελέτες μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις ενός μήνα αναδεικνύουν τον σημαντικότατο ρόλο του ύπνου στην υγεία του εγκεφάλου.

Η διαταραχή του ύπνου που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Η πρώτη από αυτές, στην επιθεώρηση Neurology, έδειξε ότι ο κακός ύπνος συσχετίζεται με την ύπαρξη βιολογικών δεικτών Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ενώ η δεύτερη, στην επιθεώρηση Brain, επισήμανε ότι κυρίως η ποιότητα (και λιγότερο η διάρκεια) του ύπνου επηρεάζει τον ρυθμό συσσώρευσης βλαβερών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Τώρα, μια τρίτη μελέτη έρχεται να ενισχύσει και να συμπληρώσει τα ευρήματα αυτά, καθώς αποκαλύπτει ότι μια ιδιαίτερα συχνή διαταραχή του ύπνου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

bigstock 127809557

Η υπνική άπνοια, διαπίστωσαν οι ερευνητές, συνδέεται με σχεδόν κατά ένα τρίτο μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, καθώς διευκολύνει τη συσσώρευση «πλάκας» στον εγκέφαλο, η οποία εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του και προωθεί τη διαδικασία της νευροεκφύλισης.

Η υπνική άπνοια, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το έντονο ροχαλητό και τις επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής τη νύχτα, πολλές φορές συνεπάγεται αλλεπάλληλες διακοπές του ύπνου και δεν επιτρέπει την επαρκή και συνεχή οξυγόνωση του εγκεφάλου. Η θεωρία που προτείνουν οι ερευνητές ως συνδετικό κρίκο μεταξύ άπνοιας και άνοιας σχετίζεται με την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, καθώς έχει ως συνέπεια την καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και τη διατάραξη της ισορροπίας ενός ωφέλιμου ενζύμου που αποτρέπει τη συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Γιου Λενγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, έπειτα από ανάλυση 14 παλαιότερων μελετών, κατέληξαν πως τα άτομα με υπνική άπνοια είναι 26% πιο πιθανό να εκδηλώσουν άνοια.

«Η υπνική άνοια αποτελεί πιθανό τροποιποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την άνοια. Είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζεται, ενώ δυστυχώς η άνοια είναι μη αναστρέψιμη, επομένως θεραπεύοντας την άπνοια είναι δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας» τονίζει η Λενγκ «Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις συνήθειες του ύπνου των ασθενών τους».

Δείτε κι αυτό:

Υπνική άπνοια: Το σύντομο τεστ STOP-BANG του «Ευαγγελισμού»

Υπνική άπνοια: Πώς επηρεάζει τους παλμούς της καρδιάς