Τακτική άσκηση: Τα 6 οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου
Ο χρόνος που αφιερώνετε στο γυμναστήριο δεν αποτελεί «επένδυση» μόνο στο σώμα σας, έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την ψυχική σας υγεία, αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.
Δείτε 6 τρόπους με τους οποίους η σωματική δραστηριότητα επιδρά στον εγκέφαλό σας:
Καλύτερη διαχείριση του άγχους
Η αερόβια άσκηση (cardio) ενισχύει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, γνωστής και ως εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας BDNF. Πρόκειται για ένα αυξητικό παράγοντα που τρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό και είναι γνωστός για την ενισχυτική δράση του στην μνήμη. Ταυτόχρονα όμως βοηθά και την καρδιά να πάλλεται σωστά. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ενισχύει την αντοχή στο στρες και ο εγκέφαλος λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στη ρύθμιση της διάθεσης, αλλά και λειτουργίες όπως η αναπνοή, η ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Εκτέλεση πολύπλοκων εργασιών
Η αερόβια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και αυξάνει τον συνολικό όγκο του εγκεφάλου, γεγονός που βοηθάει τον τρόπο που επεξεργάζεστε τις πληροφορίες. Μελέτη χώρισε τους συμμετέχοντες που ήταν από 60 έως 79 ετών, σε δύο ομάδες. Η πρώτη έκανε αερόβια άσκηση, ενώ η δεύτερη μη αερόβια. Στους συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση στον όγκο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις γνωστικές λειτουργίες, όπως η ικανότητα να εκτελούν σύνθετες εργασίες, να επιλύουν προβλήματα και να συγκεντρώνονται. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά να αποκομίσει κάποιος τα οφέλη που έχει η άσκηση για τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ενισχύει τη μνήμη
Όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο μεγαλώνει το μέρος του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος. Αρκούν δε μόλις 6 εβδομάδες για να γίνει αυτή η αλλαγή. Σχετική μελέτη έδειξε ότι άνθρωποι που έκαναν καθιστική ζωή και άρχισαν να γυμνάζονται (στατικό ποδήλατο επί 30 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα), μετά από 6 εβδομάδες είχαν μεγαλύτερο όγκο ιππόκαμπου σε σχέση με την περίοδο έναρξης της μελέτης.
Βελτιώνει τη συγκέντρωση
Μελέτες που έχουν γίνει σε παιδιά, έδειξαν ότι η άσκηση βελτιώνει τη συγκέντρωση, η συγκεκριμένη επίδραση όμως ισχύει και για τους ενήλικες. Μελέτη σε παιδιά στις ΗΠΑ, εξέτασε την επίδραση των αθλημάτων στη διάρκεια του σχολικού έτους. Τα παιδιά που συμμετείχαν στα αθλήματα, είδαν σημαντική βελτίωση στις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η διατήρηση της εστίασης, η μείωση των περισπασμών, ο χειρισμός πολλαπλών εργασιών και η διατήρηση της προσοχής τους.
Τονώνει τη διάθεση
Όταν γυμνάζεστε ο εγκέφαλός σας παράγει ενδορφίνες, τις ορμόνες που βελτιώνουν άμεσα τη διάθεση. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η άσκηση έχει επίδραση στους υποδοχείς κανναβινοειδών στον οργανισμό, ανάλογη με αυτή που έχει η κάνναβη και η μαριχουάνα. Η επίδραση της άσκησης στη διάθεση σχετίζεται επίσης με τη μείωση του μεγέθους της αμυγδαλής του εγκεφάλου, μιας ομάδας νευρώνων σε σχήμα αμυγδάλου που αναλαμβάνει τις ενστικτώδεις λειτουργίες και σχετίζεται με τα συναισθήματα, και ειδικά με τον φόβο, και τις αντιδράσεις σε αυτά.
Αυξάνει την αντοχή στον πόνο
Η έκκριση ενδορφινών στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα προκαλεί αύξηση της αντοχής στον πόνο και καλύτερη διαχείριση του σωματικού άγχους. Ακόμη και αν γυμνάζεστε σκληρά, είναι πιθανό να μην πονάτε, αφού ο οργανισμός συνηθίζει και είναι πιο αποτελεσματικός στην αξιοποίηση των ενδορφινών.
Διαβάστε επίσης:
Από ποιες ασθένειες σας προστατεύει ένας περίπατος την ημέρα
Τι συμβαίνει στο σώμα μετά από μόλις 15 μέρες καθιστικής ζωής