Η άσκηση ο καλύτερος σύμμαχος στην οστεοπόρωση
Ο ανθρώπινος σκελετός είναι πιο ευαίσθητος κατά την προεφηβική περίοδο στα διάφορα επίπεδα της φυσικής άσκησης.Για να αποκτήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να μας προσφέρει η γυμναστική άσκηση δεν είναι ανάγκη να εξασκούμε κάποιο έντονο άθλημα, 3 ώρες την εβδομάδα αρκούν.
Το σημαντικό είναι ότι η γυμναστική έχει την ικανότητα να βελτιώνει την φυσική μας κατάσταση και έτσι να έχουμε μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη ζωή. Απ'ότι φαίνεται η γυμναστική είναι πλέον και σύμμαχός μας κατά την οστεοπόρωση.
Συγκεκριμένα, η τακτική γυμναστική άσκηση μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να σταματήσει την απώλεια οστικής μάζας στις γυναίκες. Η «συνταγογράφηση» της φυσικής άσκησης πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε κυρίως την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Όλα τα υπόλοιπα οφέλη της γυμναστικής, ιδίως σε καρδιαγγειακό και ψυχολογικό επίπεδο, ενισχύουν αυτή τη στάση.
Στην γυναίκα η οστεοπόρωση ξεκινά στα 30 και επιταχύνεται καθώς φτάνει στην εμμηνόπαυση. Η άμεση συνέπεια της οστεοπόρωσης είναι η αύξηση του κινδύνου κατάγματος και ο οσφυϊκός πόνος, επηρεάζει την ποιότητα της ζωής και αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Η φυσική άσκηση, λοιπόν, είναι καλό να ξεκινά από την προεφηβική ηλικία και να συνεχίζεται ώστε η γυναίκα να μπορέσει να διατηρήσει τα οστά της στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Τέλος, με την φυσική άσκηση έχουμε και αύξηση της μυϊκής μάζας, παράγοντας που μπορεί να προβλέψει την μετέπειτα αύξηση της οστικής μάζας κατά την εφηβική περίοδο.