Ο μηχανισμός του εγκεφάλου που μας δίνει θάρρος
«Το θάρρος είναιη ύψιστη αρετή, καθώς καθιστά τα πάντα δυνατά», είχε πει ο Αριστοτέλης.
«Το θάρρος είναιη ύψιστη αρετή, καθώς καθιστά τα πάντα δυνατά», είχε πει ο Αριστοτέλης.
Σήμερα, το θάρροςέχει μπει στο περιθώριο της θετικής ψυχολογίας, όμως πρόσφατες έρευνεςεπιζητούν να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι και πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμετην ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας και να παίρνουμε πιο δυναμικέςαποφάσεις.
Νευροεπιστήμονεςπρόσφατα εντόπισαν πώς λειτουργεί το θάρρος στον εγκέφαλο. Ανακάλυψαν ότι μιασυγκεκριμένη περιοχή (ο υπογονάτιος φλοιόςτης πρόσθιας έλικας του προσαγωγίου ή sgACC) είναι η κινητήρια δύναμη των γενναίων πράξεων.Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην καταπολέμηση των αγχωδώνδιαταραχών.
Μπορούμε λοιπόννα εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να φέρεται πιο θαρραλέα; Μελέτες δείχνουν ότι τοθάρρος δε έχει να κάνει μόνο με την αντιμετώπιση των φόβων μας αλλά και με τηδιαχείριση του κινδύνου και της αβεβαιότητας.
Φαίνεται λοιπόνπως μπορούμε πράγματι να γίνουμε πιο γενναίοι με προσπάθεια και εξάσκηση.
Ακολουθούν έξιδοκιμασμένοι τρόποι να εμποδίσουμε το φόβο να επηρεάζει τη ζωή μας και νααποκτήσουμε το θάρρος που μας λείπει.
1. Γίνε πιο ευάλωτος
Ο ερευνητής Brene Brown από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον δηλώνει πως η χαμηλή αυτοεκτίμηση μαςοδηγεί να ζούμε μέσα στο φόβο. Δε θέλουμε να εκτεθούμε αφήνοντας τους άλλους ναδουν ποιοι πραγματικά είμαστε, κι έτσι αποφεύγουμε το ένα και μοναδικό πράγμαπου μας κάνει πιο θαρραλέους: την αδυναμία. Το θάρρος και η αδυναμία είναι δύοέννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, υποστηρίζει ο Brown, και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή μας.
Για να νικήσουμετους φόβους μας πρέπει να τολμούμε και να εκθέτουμε τον εαυτό μας στην αποτυχίακαι την κριτική.
2. Αποδέξου τους φόβους σου
Είναι δύσκολο νανικήσουμε τους φόβους μας εάν δεν είμαστε ειλικρινείς για το ποιοι είναι αυτοί.Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι γενναίες πράξεις βασίζονται στην πλήρη κατανόησητων ορίων μας. Η άρνηση δε μας βοηθά να είμαστε πιο θαρραλέοι.
Όταν έχουμεαναγνωρίσει τους φόβους μας μπορούμε να τους διαχειριστούμε και να αναλάβουμεδράση όταν αυτό είναι αναγκαίο.
3. Αντιμετώπισε αυτό που σε φοβίζει
Οι ψυχολόγοιτονίζουν ότι για να ξεπεράσουμε το φόβο πρέπει να τον κοιτάξουμε κατάματα.
Έρευνες υποδεικνύουνότι η συνεχής επαφή με ένα ερέθισμα που μας προκαλεί φόβο οδηγεί σταδιακά στημείωση της αντίδρασης του οργανισμού απέναντι σε αυτό. Εάν για παράδειγμα μας κόβονταιτα πόδια κάθε φορά που πρέπει να μιλήσουμε μπροστά σε κοινό, μπορούμε ναεξασκηθούμε ώστε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας.
4. Σκέψου θετικά
Σύμφωνα με έρευναπου πραγματοποιήθηκε σε αθλητές, η θετική σκέψη επηρεάζει σημαντικά την απόδοσηκαι μειώνει το στρες.
Αντιμετωπίζοντας κάθεφόβο και άγχος στη ζωή μας κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη. Όλοι μας χρειαζόμαστεελπίδα και αισιοδοξία ώστε να επιτύχουμε τους πολυπόθητους στόχους μας.
Ακόμη κι αν κάτι μαςστεναχώρησε, υπάρχει πάντα ένας λόγος να χαμογελάσουμε και να φανταστούμε ένακαλύτερο μέλλον για εμάς και όσους αγαπάμε.
5. Καταπολέμησε το στρες
Ο φόβος και τοστρες συχνά συμπορεύονται στη ζωή μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το στρεςπηγάζει από μια φοβία και συμβάλλει στην εκδήλωση αρνητικών συναισθημάτων όπως ηκατάθλιψη και το άγχος. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, καθώς τα συναισθήματααυτά με τη σειρά τους πυροδοτούν νέους φόβους.
Η σωματική άσκησηκαι ο διαλογισμός έχουν τη δύναμη να καταπολεμήσουν το στρες και να μας απαλλάξουναπό την κατάθλιψη. Έτσι, θα βρούμε τη δύναμη να φερθούμε θαρραλέα όταν έλθουμεαντιμέτωποι με μια σημαντική πρόκληση.
6. Κάνε μια γενναία πράξη
Για να γίνουμεπιο γενναίοι, πρέπει συνεχώς να ενδυναμώνουμε τους μύες του θάρρους.
Ο Αριστοτέληςυποστήριζε πως αποκτούμε θάρρος κάνοντας θαρραλέες πράξεις. Σήμερα, οιψυχολόγοι τονίζουν πως το θάρρος είναι μια «ηθική συνήθεια» που αποκτούμε ότανφερόμαστε γενναία.