Κρητικό Ίαμα: Τα βότανα εναντίον των ιογενών λοιμώξεων
Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για το Κρητικό Ίαμα, ένα συνδυασμό αρωματικών βοτάνων που μπορεί να δυναμώσει την άμυνα του οργανισμού και να μειώσει τις επιπτώσεις από τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα στον οργανισμό.
Βάση για το Κρητικό Ίαμα αποτέλεσαν επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε περιοχές της Κρήτης που έδειχναν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης.
Η σχετική μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με την αντιοξειδωτική δράση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους βιοϊατρικό περιοδικό Lancet το 1998.
Η ευεργετική δράση επιλεγμένων αρωματικών βοτάνων στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού οδήγησε τους ερευνητές στο επόμενο βήμα. Μέσα από πολυετείς δοκιμές, η έρευνα ανέδειξε ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων από τρία αρωματικά βότανα, Coridοthymus Capitatus, Salvia Fruticosa και Origanum Dictamnus, σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που λειτουργεί συνεργικά.
Στη συνέχεια ακολούθησε κλινική δοκιμή σε ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων του αναπνευστικού, με ευεργετικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Ethnopharmacology, φέτος.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η επιστημονική ομάδα που μελέτησε και ανέπτυξε το φυσικό αυτό προϊόν, ο Γεώργιος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εξήγησε ότι «στο πλαίσιο των μελετών του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πραγματοποιήθηκε εργαστηριακός έλεγχος του εκχυλίσματος των βοτάνων από την Κρήτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος έναντι ιογενών λοιμώξεων, μειώνοντας δραματικά το ιικό φορτίο και τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις προκαλούμενες από ιούς. Η αντιική δράση του εκχυλίσματος επιβεβαιώνεται τόσο σε πειραματικά μοντέλα, όσο και σε κλινικές δοκιμές».
Σύμφωνα με τον Στέργιο Πυρίντσο, αναπληρωτή καθηγητή Βιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο «η χρήση των τριών συγκεκριμένων αρωματικών βοτάνων εμφανίζει στοιχεία όχι απλά αθροιστικής δράσης, αλλά πραγματική συνέργεια, με άλλα λόγια δράση σημαντικά μεγαλύτερη από το άθροισμα των δράσεων των απλών συστατικών. Μάλιστα γίνονται προσπάθειες από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, με την υποστήριξη του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης για την καλλιέργεια των συγκεκριμένων βοτάνων ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Η διασφάλιση ποιότητας των βοτάνων, με την παροχή συγκεκριμένου φυτού στους καλλιεργητές, γίνεται με την γενετική ανάλυση των φυτικού υλικού με DNA-Barcoding, δεδομένης της διαφορετικής τους περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια».
Ο Ηλίας Καστανάς, καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας συμπλήρωσε ότι «το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των μελετών μας είναι η ενσωμάτωση της εθνοβοτανολογικής γνώσης στη σύγχρονη πειραματική έρευνα και την παραγωγική διαδικασία. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της εξέλιξης του Ιάματος είναι η αρμονική, μακροχρόνια, εποικοδομητική παραγωγική και συμπληρωματική συνεργασία του πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικού τομέα, μιας ερευνητικής ομάδας τεσσάρων επιστημόνων και μιας φαρμακευτικής εταιρείας, οι οποίοι κατάφεραν, στην Ελλάδα της κρίσης, να ξεκινήσουν, να προωθήσουν και να μετουσιώσουν σε πράξη μια ιδέα. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι συνηθισμένα, και γι' αυτό θα πρέπει να τονιστούν».
Τέλος, ο Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, εξήγησε ότι «η επένδυση στην γνώση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης μπορεί, όπως δείχνει η δημιουργία του Ιάματος, να μετεγγραφεί σε έρευνα σχετική με τη θεραπευτική τους χρήση. Η έρευνα αυτή, και η απήχησή της στην κοινωνία οδηγούν σε πολλαπλασιαστικά οφέλη γνώσης και ανταποδοτικότητας».
Το Κρητικό Ίαμα που ξεκίνησε, ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα, είναι ένα καινοτόμο προϊόν με διεθνή δυναμική καθώς είναι κατοχυρωμένο με παγκόσμια πατέντα και κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά φαρμακεία.
Διαβάστε επίσης:
Κρυολόγημα: Οι 4 «χρυσοί» κανόνες για να το αποφύγετε
Μήπως έχετε μαλακά οστά ή ευπάθεια σε λοιμώδη νοσήματα; Δείτε ποια βιταμίνη σας λείπει...