ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια βότανα και τσάγια αλληλεπιδρούν με φάρμακα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα τσάγια από διάφορα βότανα είναι δημοφιλή για τα οφέλη τους για την υγεία, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς και με ποια φάρμακα αλληλεπιδρούν.

Ποια βότανα και τσάγια αλληλεπιδρούν με φάρμακα
Bigstock

Ορισμένα βότανα μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ή να προκαλέσουν επιβλαβείς παρενέργειες, όταν συνδυάζονται με άλλες ουσίες.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τις αλληλεπιδράσεις βοτάνων-φαρμάκων και ποιοι συνδυασμοί βοτάνων/τσαγιών πρέπει να αποφεύγονται.

Τι είναι οι αλληλεπιδράσεις βοτάνων-φαρμάκων

Οι αλληλεπιδράσεις βοτάνων-φαρμάκων συμβαίνουν όταν ένα συστατικό σε ένα βότανο ή στο τσάι που παράγεται από αυτό επηρεάζει τον τρόπο δράσης ενός φαρμάκου.

Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορούν είτε να ενισχύσουν, είτε να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου ή να οδηγήσουν σε απροσδόκητες παρενέργειες. Οι αλληλεπιδράσεις βοτάνων-φαρμάκων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για άτομα που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς μπορούν να αλλάξουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, οδηγώντας δυνητικά σε επιπλοκές στην υγεία.

Εν ολίγοις:

  • Αλληλεπιδράσεις μπορεί να συμβούν, όταν τα βότανα επηρεάζουν την απορρόφηση, τον μεταβολισμό ή την απέκκριση ενός φαρμάκου.
  • Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι επικίνδυνα, οδηγώντας σε υποδοσολογία, υπερδοσολογία ή επιβλαβείς παρενέργειες.
Green-Tea

Ποια βότανα και τσάγια βοτάνων αλληλεπιδρούν με φάρμακα

Πολλά βότανα και αφεψήματα βοτάνων είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με φάρμακα, είτε επηρεάζοντας τον μεταβολισμό των φαρμάκων, είτε ενισχύοντας ορισμένες επιδράσεις των φαρμάκων. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά:

  • Βαλσαμόχορτο: Μειώνει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών, των αντισυλληπτικών χαπιών και ορισμένων φαρμάκων για την καρδιά.
  • Ginkgo Biloba: Αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, όταν λαμβάνεται με αραιωτικά αίματος, όπως η βαρφαρίνη ή η ασπιρίνη.
  • Γλυκόριζα: Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να επηρεάσει τα φάρμακα για την υπέρταση.
  • Πράσινο τσάι: Περιέχει βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αραιωτικών του αίματος, όπως η βαρφαρίνη.
  • Χαμομήλι: Μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα των αραιωτικών του αίματος και να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία.
St. John's-wort-spathoxorto-valsamoxorto-yperiko

Ποια τσάγια πρέπει να μην ανακατεύετε μεταξύ τους

Αν και η ανάμειξη τσαγιών μπορεί να δημιουργήσει απολαυστικές και μοναδικές γεύσεις, ορισμένοι συνδυασμοί θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω πιθανών δυσμενών επιπτώσεων:

  • Πράσινο τσάι και βαλσαμόχορτο: Και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό των φαρμάκων, οδηγώντας ενδεχομένως σε μειωμένη αποτελεσματικότητα ή αυξημένες παρενέργειες.
  • Χαμομήλι και τζίνσενγκ: Και τα δύο βότανα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας.
  • Μέντα και ρίζα γλυκόριζας: Η ανάμειξη αυτών μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και να εξουδετερώσει τις επιδράσεις ορισμένων φαρμάκων για την καούρα.

Ποια βότανα πρέπει να μην λαμβάνονται μαζί

Ορισμένα βότανα πρέπει να μην συνδυάζονται, λόγω των παρόμοιων επιδράσεών τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική δόση ή αρνητικές παρενέργειες. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Βαλσαμόχορτο και βαλεριάνα: Και τα δύο έχουν ηρεμιστικά αποτελέσματα και μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική υπνηλία, όταν λαμβάνονται μαζί.
  • Τζίνσενγκ και καφεΐνη: Και τα δύο είναι διεγερτικά και ο συνδυασμός τους μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, άγχος και αϋπνία.
  • Σκόρδο και ginkgo biloba: Και τα δύο αραιώνουν το αίμα και ο συνδυασμός τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Συνοπτικά

Η κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τσαγιών, βοτάνων και φαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας σας.

Να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό προτού συνδυάσετε φυτικά φάρμακα (όπως τσάι βοτάνων) με συνταγογραφούμενα φάρμακα, για να αποφύγετε πιθανές επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις.

Πηγές: sciencedirect.com, health.com, emedicinehealth.com, kitchenkite.com, gaiaherbs.com