ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι υπέρβαροι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές λοιμώξεις

Σινάνη Αικατερίνη

Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα -ειδικά όσα πάσχουν από διαβήτη- να αποφύγουν σοβαρές λοιμώξεις, όπως δείχνουν νέα επιστημονικά ευρήματα.

Γιατί οι υπέρβαροι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές λοιμώξεις

Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα, δεδομένου ότι «έως και μία στις τρεις νοσηλείες ατόμων με διαβήτη οφείλονται σε λοιμώξεις, ενώ οι διαβητικοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν με λοιμώξεις από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο επανεισαγωγής», δήλωσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Rhian Hopkins, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Hopkins παρουσίασε τα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη.

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη UK Biobank, μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες για την υγεία σχεδόν 500.000 Βρετανών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 64.000 είχαν νοσηλευτεί για βακτηριακή λοίμωξη (όπως ουρολοίμωξη ή πνευμονία), σχεδόν 15.000 είχαν νοσηλευτεί με ιογενή λοίμωξη (όπως γρίπη) και περίπου 408.000 δεν είχαν νοσηλευτεί ποτέ για λοίμωξη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία φαινόταν να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη. Κάθε αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος κατά 5 μονάδες -για παράδειγμα, από ΔΜΣ 30 (το όριο της παχυσαρκίας) σε 35- επέφερε αύξηση του κινδύνου σοβαρής βακτηριακής λοίμωξης κατά 30% και αύξηση του κινδύνου σοβαρής ιογενούς λοίμωξης κατά 32%.

Οι συσχετίσεις αυτές αφορούσαν όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το αν είχαν ή όχι διαβήτη, σημείωσε η Hopkins. Επειδή όμως ο διαβήτης επιφέρει υψηλότερους κινδύνους για λοίμωξη γενικά, τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους διαβητικούς, σημειώνουν οι ερευνητές.

«Οι λοιμώξεις αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου και κακής υγείας, ιδίως σε άτομα με διαβήτη. Όποιος εισάγεται στο νοσοκομείο με μια σοβαρή λοίμωξη, διατρέχει επίσης υψηλό κίνδυνο να επανεισαχθεί με άλλη. Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεί αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο με λοίμωξη. Οι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν να συζητήσουν επιλογές απώλειας βάρους για άτομα με υψηλό ΔΜΣ που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων και επανεισαγωγής στο νοσοκομείο για λοίμωξη», αναφέρει η Hopkins.

Πηγή: healthday