Η αντιμετώπιση της αϋπνίας "κλειδί" στη θεραπεία της κατάθλιψης λένε οι επιστήμονες
Η σχέση του ύπνου και της κατάθλιψης είναι ιδιαίτεραπερίπλοκη. Το βασικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες είναιαν η κατάθλιψη διαταράσσει τον ύπνο ήσυμβαίνει το αντίθετο. Μία νέα μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις της ΓνωστικήςΣυμπεριφορικής Θεραπείας στην αϋπνία, δείχνει ότι η ψυχανάλυση, πουχρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου, έχει θετικάαποτελέσματα και στην κατάθλιψη.
Αυτού του είδους η θεραπεία ύπνου, που περιλαμβάνει συνεδρίεςμε ψυχολόγο, φυσιολογικές ώρες ύπνου, απαγόρευση παρακολούθησης τηλεόρασης καιδιαβάσματος στο κρεβάτι, καθώς και αποφυγή ολιγόωρων ύπνων κατά τη διάρκεια τηςημέρας, ίσως ανοίξει δρόμους για νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
«Το σώμα μας έχει περίπλοκους κιρκαδικούς κύκλους –ο μηχανισμόςπου υπαγορεύει στο σώμα να «κοιμηθεί» ή να «ξυπνήσει»- και οι επιστήμονες δενέχουν δώσει στο σύστημα αυτό την πρέπουσα προσοχή», σχολιάζει ο ΆντριουΚρύσταλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Duke, και επικεφαλής της μελέτης πουεξετάζει την επίδραση της Γνωστικής
Συμπεριφορικής Θεραπείας στην αϋπνία.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Ryerson στο Τορόντο κατέδειξε ότιόσοι από τους ασθενείς κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματα αϋπνίας με τημέθοδο της ψυχανάλυσης, δήλωσαν σε ποσοστό 87% ότι περιορίστηκαν ήεξαφανίστηκαν εντελώς τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι ερευνητές, προκειμένου να ισχυροποιήσουν τα αποτελέσματα τηςμελέτης, χώρισαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες. Στην πρώτη χορήγησαν παράλληλα μετην ψυχανάλυση αντικαταθλιπτικά, ενώ στη δεύτερη έδωσαν εικονικά φάρμακα placebo.Και στις δύο ομάδες τα συμπτώματα κατάθλιψης περιορίστηκαν, όταν λύθηκε τοπρόβλημα ύπνου, που αντιμετώπιζαν.