Υπεύθυνος και για άνοια ο υπερβολικός ύπνος
Την επιτάχυνση της εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών,αυξάνοντας τον κίνδυνο για εκδήλωση άνοιας, φαίνεται να προκαλούν εννέα ήπερισσότερες ώρες ύπνου την ημέρα, σύμφωνα με μία νέα ισπανική μελέτη, πουπραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο 12 de Octubre, στη Μαδρίτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός ισχύειακόμη και αν κάποιος κοιμάται 7-8 ώρες το βράδυ, αλλά ξαπλώνει και 2 περίπουώρες το μεσημέρι.
Στη μελέτη, η οποία διήρκησε τρία χρόνια, συμμετείχαν 2.715άτομα, ηλικίας από 60 έως 70 ετών, οι οποίοι κατά την έναρξη υποβλήθηκαν σετεστ νοητικών λειτουργιών.
Σχεδόν οι μισοί από αυτούς, καθ’ όλη τη διάρκεια των τριώνετών κοιμούνταν 6-8 ώρες τη νύχτα.
Το 40% κοιμόταν τουλάχιστον 9 ώρες το 24ωρο, ενώ οιυπόλοιποι κάτω από 5 ώρες ημερησίως.
Στο τέλος της μελέτης, οι επιστήμονες υπέβαλαν τουςεθελοντές εκ νέου στο τεστ, διαπιστώνοντας πως, όσοι κοιμούνταν υπερβολικά,παρουσίαζαν μειωμένες επιδόσεις.
Παράλληλα, την ίδια εικόνα παρουσίαζαν και όσοι κοιμόντουσανπολύ λίγο.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ ΧουλιάνΜπενίτο-Λεόν, τα ευρήματα δείχνουν πως ο ρυθμός εκφύλισης των νοητικώνλειτουργιών σε όσους κοιμούνται πάρα πολύ είναι 0,2 βαθμοί στην κλίμακα MMSE ανάχρόνο.
Έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι ο υπερβολικά πολύςύπνος θα μπορούσε να αποτελεί και σύμπτωμα της νοητικής εκφύλισης.