Πώς τα οστά μας επηρεάζουν τη μνήμη μας
Θα πιστεύατε ποτέ ότι τα κόκαλά μας έχουν σχέση με τις γνωστικέςλειτουργίες του εγκεφάλου; Μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το ΙατρικόΚέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια και δημοσιεύεται
Θα πιστεύατε ποτέ ότι τα κόκαλά μας έχουν σχέση με τις γνωστικέςλειτουργίες του εγκεφάλου;
Μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το ΙατρικόΚέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια και δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell, έδειξεότι μία πρωτεΐνη, που συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας, επηρεάζει τηνανάπτυξη του εγκεφάλου και τις γνωστικές λειτουργίες των εμβρύων.
Πρόκειται για την οστεοκαλσίνη, που η δράση της σχετίζεταισε μεγάλο βαθμό με τη μνήμη, τη μάθηση, το άγχος και την αίσθηση της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ. Gerard Karsenty, ησυγκεκριμένη πρωτεΐνη ευθύνεται για τηνεπικοινωνία του εγκεφάλου με τα κόκαλα, ενώ η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει σενέες προσεγγίσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία των νευρολογικών διαταραχών.
Τέλος, παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η οστεοκαλσίνη επηρεάζειτην ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός, μειώνει τονκίνδυνο καταγμάτων και ρυθμίζει τη δραστηριότητα της ινσουλίνης, όπως επίσηςτην ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός, τηνισορροπία της γλυκόζης και την ανδρική γονιμότητα.