Φυσικό φως για χαμηλότερο βάρος: Ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος έκθεσης
Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και τον κιρκαδικό ρυθμό, δηλαδή το βιολογικό «ρολόι» του οργανισμού, παράγοντες που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό το βάρος ενός ατόμου, καθώς ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, την πείνα και την ενέργεια.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Northwestern University Feinberg στις Η.Π.Α., σύμφωνα με την οποία η χρονική στιγμή, η ένταση και η διάρκεια της έκθεσής μας στον ήλιο μέσα στη μέρα συνδέονται με το βάρος μας.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 54 εθελοντές, τους οποίους οι ερευνητές μελέτησαν για 7 ημέρες προκειμένου να διαπιστώσουν αν η έκθεση σε φυσικό φως μπορεί να επηρεάσει το βάρος τους, ανεξάρτητα από το πότε πέφτουν για ύπνο μέσα στη μέρα, αλλά και τη διάρκεια του ύπνου.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στο ηλιακό φως το πρωί και συγκεκριμένα από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ.μ., παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) συγκριτικά με τα άτομα που εκτίθενται στο φως του ήλιου αργότερα μέσα στη μέρα.
Η έρευνα έδειξε ότι ακόμη και 20-30΄ έκθεσης στο πρωινό φως του ήλιου είναι αρκετά για να μειώσουν τον Δ.Μ.Σ.
Έδειξε επίσης ότι όσοι εκτίθενται στον ήλιο έχουν χαμηλότερο Δ.Μ.Σ. ανεξαρτήτως της διατροφής τους.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos One».
Διαβάστε επίσης: