ΥΓΕΙΑ

Ο συνδυασμός δύο παραγόντων που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου - Δεν περιλαμβάνει τον ΔΜΣ

Σινάνη Αικατερίνη

Ανάλυση του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο, εξετάζει για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο ο συνδυασμός δύο παραγόντων μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Ο συνδυασμός δύο παραγόντων που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου - Δεν περιλαμβάνει τον ΔΜΣ

Σύμφωνα με αυτή, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγει κανείς τον καρκίνο, είναι η διατήρηση φυσιολογικής περιμέτρου μέσης και η τακτική άσκηση.

Το να πληροί κανείς τη μία από τις δύο προϋποθέσεις δεν αρκεί για τη μεγιστοποίηση της μείωσης του κινδύνου καρκίνου, διαπίστωσε η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 315.000 Βρετανοί.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό δείχνει ότι απαιτείται μια «ολιστική» προσέγγιση για την πρόληψη του καρκίνου, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη μακροπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, συνέκριναν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σε άτομα που πληρούσαν τις συνιστώμενες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τιμές για την περίμετρο μέσης, που ορίζονται ως κάτω από 88 εκατοστά για τις γυναίκες και 102 εκατοστά για τους άνδρες.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν επίσης ως προς το αν πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την άσκηση, δηλαδή 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα ή 75 έως 150 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 11 ετών, σχεδόν 30.000 άτομα εμφάνισαν καρκίνο.

Όσοι δεν πληρούσαν τις συστάσεις του ΠΟΥ για την περίμετρο μέσης, είχαν 11% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και αν έκαναν τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης.

Ομοίως, όσοι δεν ακολουθούσαν τις συστάσεις για την άσκηση, είχαν κατά 4% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και αν είχαν φυσιολογική περίμετρο μέσης.

Jogging

Η μη τήρηση των δύο κατευθυντήριων γραμμών, αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου των ατόμων κατά 15%, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Michael Leitzmann, από το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις γνώσεις που αποκαλύψαμε σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ της περιφέρειας μέσης και της σωματικής δραστηριότητας στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την αξία της συνδυασμένης αντιμετώπισης πολλαπλών παραγόντων, δείχνοντας ότι τόσο η διατήρηση της συνιστώμενης περιμέτρου μέσης όσο και η σωματική δραστηριότητα είναι κρίσιμα για την πρόληψη του καρκίνου. Η έρευνα αυτή ενισχύει τη σημασία των πρακτικών, εφικτών αλλαγών στον τρόπο ζωής που μπορούν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην υγεία με την πάροδο του χρόνου».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση και μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Η τήρηση και των δύο κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ για την περίμετρο μέσης και τη σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την πρόληψη του καρκίνου - η τήρηση μόνο μιας από αυτές τις οδηγίες, δεν επαρκεί».

Παραδείγματα μέτριας έντασης δραστηριότητας είναι το πολύ γρήγορο περπάτημα (4 μίλια/ώρα ή γρηγορότερα), η καλή καθαριότητα, όπως το πλύσιμο των παραθύρων ή το γρήγορο σφουγγάρισμα, η ποδηλασία με 10-12 μίλια/ώρα ή το μπάντμιντον.

Τα παραδείγματα έντονης δραστηριότητας περιλαμβάνουν πεζοπορία, τζόκινγκ με 6 μίλια/ώρα ή ταχύτερα, φτυάρισμα, γρήγορη ποδηλασία, αγώνα ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή τένις.

Η Δρ. Helen Croker, συνδιευθύντρια έρευνας και πολιτικής στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης του τρόπου ζωής αντί της εστίασης σε έναν μόνο παράγοντα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Η διατήρηση υγιούς βάρους και, ειδικότερα, η περίμετρος μέσης εντός των συνιστώμενων επιπέδων και η σωματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, αποτελούν κρίσιμα βήματα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Οι άνθρωποι μπορούν να ξεκινήσουν κάνοντας μικρές, βιώσιμες αλλαγές, όπως η ενσωμάτωση της τακτικής κίνησης στην καθημερινή ρουτίνα ή η επιλογή πιο υγιεινών τροφίμων. Αυτές οι σταδιακές προσαρμογές μπορούν να κάνουν τη διαφορά με την πάροδο του χρόνου».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.

Πηγή: MailOnline