ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 διατροφικές ανεπάρκειες όσων παίρνουν φάρμακα απώλειας βάρους

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα φάρμακα GLP-1 ( αγωνιστές του υποδοχέα, του ομοιάζοντος με γλυκαγόνη, πεπτιδίου-1 ), όπως το Wegovy, το Zepbound και το Ozempic, έχουν γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλή (πέρα από τη διαχείριση του διαβήτη) για την αποτελεσματικότητά τους στην απώλεια βάρους.

Οι 5 διατροφικές ανεπάρκειες όσων παίρνουν φάρμακα απώλειας βάρους
Bigstock

Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας τη σωστή διατροφή και τα συμπληρώματα ζωτικής σημασίας.

Ακολουθεί ένας οδηγός για τη διατήρηση της διατροφικής ισορροπίας κατά τη χρήση φαρμάκων GLP-1.

Πώς και γιατί η διατροφή είναι σημαντική κατά την λήψη φαρμάκων GLP-1

  1. Καταστολή της όρεξης: Τα φάρμακα GLP-1 δρουν καταστέλλοντας την όρεξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη πρόσληψη τροφής και -κατά συνέπεια- μειωμένη κατανάλωση θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα, που είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία.
  2. Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών: Αυτά τα φάρμακα μπορούν να αλλάξουν την πέψη και τις διαδικασίες απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας ενδεχομένως σε ελλείψεις. Οι αλλαγές στην λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον οργανισμό να πάρει αυτό που χρειάζεται από την τροφή που καταναλώνεται.
  3. Απώλεια βάρους: Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας βασικών θρεπτικών συστατικών, καθιστώντας επιτακτική την ισορροπημένη διατροφή. Καθώς το σώμα χάνει γρήγορα κιλά, μπορεί επίσης να εξαντλήσει τα αποθέματά του σε βιταμίνες και μέταλλα, κάτι που απαιτεί προσεκτικό διατροφικό σχεδιασμό.
sidhros-sympliroma-sidirou

Οι 5 πιο κοινές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών σε όσους παίρνουν φάρμακα GLP-1

Ενώ λαμβάνουν φάρμακα GLP-1, οι χρήστες/ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν τις ακόλουθες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών:

  1. Βιταμίνη Β12: Η μειωμένη πρόσληψη τροφής μπορεί να μειώσει τα επίπεδα Β12, οδηγώντας σε κόπωση και νευρολογικά προβλήματα. Η Β12 είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή DNA και ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  2. Σίδηρος: Απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει αναιμία και κόπωση. Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και τα χαμηλά επίπεδα μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη ενέργεια και αντοχή.
  3. Ασβέστιο: Είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και κατάγματα οστών. Το ασβέστιο υποστηρίζει τη δομική ακεραιότητα των οστών και των δοντιών και η έλλειψή του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οστική πυκνότητα.
  4. Βιταμίνη D: Είναι καίριας σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου και για την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μια ανεπάρκεια μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα των οστών και να μειώσει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το ασβέστιο και υποστηρίζει την άμυνα του ανοσοποιητικού.
  5. Μαγνήσιο: Είναι απαραίτητο για την λειτουργία των μυών και των νεύρων και μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες και νευρολογικά προβλήματα. Το μαγνήσιο παίζει ρόλο σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των μυών και των νεύρων, του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα και της παραγωγής ενέργειας.
Vitamin-B12

Κάνει να παίρνετε συμπληρώματα ενώ παίρνετε φάρμακα GLP-1;

Η υπεύθυνη απάντηση σε αυτό θα έρθει από τον γιατρό σας και μόνο από εκείνον. Αλλά, σε γενικές γραμμές, ναι, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι ωφέλιμα για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα GLP-1:

  1. Πρόληψη ελλείψεων: Τα συμπληρώματα συμβάλλουν στην κάλυψη των διατροφικών κενών, που μπορεί να προκύψουν λόγω της μειωμένης πρόσληψης τροφής και της αλλοιωμένης απορρόφησης. Παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά κι έτσι μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας.
  2. Υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων: Τα συμπληρώματα μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων GLP-1, υποστηρίζοντας επιμέρους σωματικές λειτουργίες.
  3. Επαγγελματική καθοδήγηση: Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την λήψη συμπληρωμάτων, για να αποφύγετε τυχόν αλληλεπιδράσεις και για να εξασφαλίσετε τις κατάλληλες δόσεις. Οι επαγγελματικές συμβουλές διασφαλίζουν ότι τα συμπληρώματα λαμβάνονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Insulin-Injection-semagloutide=semagloutidi-ozempic-apoleia-varous-adynatisma

Ποιες βιταμίνες πρέπει να παίρνει κανείς ενώ παίρνει σεμαγλουτίδη

  1. Βιταμίνη Β12: Για την καταπολέμηση πιθανής ανεπάρκειας λόγω μειωμένης πρόσληψης τροφής και προβλημάτων απορρόφησης. Η τακτική λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να αποτρέψει νευρολογικά προβλήματα και να υποστηρίξει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  2. Βιταμίνη D: Για την υγεία των οστών και την υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Η διασφάλιση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στο να διατηρήσει ισχυρό το ανοσοποιητικό σύστημα.
  3. Ασβέστιο: Για τη διατήρηση της αντοχής των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη των καταγμάτων.
  4. Σίδηρος: Για την πρόληψη της αναιμίας και τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν να υποστηρίξουν την μεταφορά οξυγόνου και την παραγωγή ενέργειας.
  5. Μαγνήσιο: Για την υγεία των μυών και των νεύρων. Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να αποτρέψουν τις κράμπες και να υποστηρίξουν τις συνολικές σωματικές λειτουργίες.
Doctor-Medicine-Supplement-Vitamins

Πώς να πάρετε αρκετά θρεπτικά συστατικά ενώ παίρνετε σεμαγλουτίδη

  1. Ισορροπημένη διατροφή: Εστιάστε σε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτό εξασφαλίζει την πρόσληψη ενός ευρέος φάσματος βιταμινών και μετάλλων, που είναι απαραίτητα για την υγεία.
  2. Τακτική παρακολούθηση: Οι τακτικές εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των επιπέδων θρεπτικών συστατικών και στην προσαρμογή της διατροφικής πρόσληψης ή συμπληρωμάτων, όπως απαιτείται. Η παρακολούθηση βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό των ελλείψεων και επιτρέπει έγκαιρες παρεμβάσεις.
  3. Επαγγελματικές συμβουλές: Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, που να αντιμετωπίζει τις ατομικές σας ανάγκες και πιθανές ελλείψεις. Ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα διασφαλίζει την κάλυψη συγκεκριμένων διατροφικών αναγκών.
  4. Ενυδάτωση: Μείνετε ενυδατωμένοι για να βοηθήσετε την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η σωστή ενυδάτωση υποστηρίζει τη γενική υγεία και βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά.

Συμπέρασμα

Η σωστή διατροφή και τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα για την πρόληψη των ελλείψεων θρεπτικών συστατικών και την υποστήριξη της συνολικής υγείας σε όσους λαμβάνουν φάρμακα GLP-1. Κατανοώντας τις πιθανές ελλείψεις, λαμβάνοντας κατάλληλα συμπληρώματα και τηρώντας μια ισορροπημένη διατροφή, οι χρήστες μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την υγεία τους, ενώ επωφελούνται από την απώλεια βάρους και τη διαχείριση της γλυκόζης που παρέχεται από αυτά τα φάρμακα.

Πηγές: health.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, swfamilymedical.com, onepeakmedical.com