ΥΓΕΙΑ

Γιατί διακόπτουν τη σεμαγλουτίδη και άλλα παρόμοια φάρμακα οι 9 στους 10

Σινάνη Αικατερίνη

Σχεδόν εννέα στους 10 ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους, διακόπτουν τη χρήση τους πρόωρα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Γιατί διακόπτουν τη σεμαγλουτίδη και άλλα παρόμοια φάρμακα οι 9 στους 10

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 3.000 απαιτήσεις φαρμακείων στις ΗΠΑ για συνταγές ενέσεων, όπως Ozempic και Wegovy.

Διαπίστωσαν ότι μόλις ένας στους τέσσερις ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα για απώλεια βάρους και όχι για διαβήτη, λάμβανε το Ozempic για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Μόλις ένας στους 15 λάμβανε λιγότερο δημοφιλή φάρμακα που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπως τα Saxenda και Victoza.

Τα ευρήματα έρχονται σε συνέχεια αποκαλύψεων ότι οι κατασκευαστές φαρμάκων για την απώλεια βάρους αντιμετωπίζουν έως και 10.000 αγωγές λόγω σοβαρών παρενεργειών, όπως παράλυση του στομάχου, τύφλωση και αυτοκτονικές σκέψεις.

Τα ευρήματα είναι επίσης σημαντικά επειδή προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι όταν οι ασθενείς σταματούν τα φάρμακα, σε ποσοστό 80% τα κιλά επανέρχονται.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι δεν είναι σαφές γιατί οι ασθενείς εγκατέλειψαν τα φάρμακα, υποψιάζονται ωστόσο ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε παρενέργειες όπως η ναυτία και η παράλυση του στομάχου, καθώς και σε ελλείψεις ή έλλειψη ασφαλιστικής ικανότητας.

Η Novo Nordisk, κατασκευάστρια εταιρεία του Ozempic, δήλωσε ότι «δεν πιστεύει ότι αυτά τα δεδομένα είναι επαρκή για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη συνολικές επιπτώσεις στη λήψη διαφόρων φαρμάκων GLP-1, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών μας».

Οι αναφορές για παρενέργειες έχουν αυξηθεί με τους ασθενείς να υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί οργανική ανεπάρκεια, κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας και ότι δεν έχουν όρεξη για ζωή.

Η ανάλυση, από τον διαχειριστή φαρμακευτικών παροχών Prime Therapeutics και τη Magellan Rx Management, εξέτασε φαρμακευτικές και ιατρικές απαιτήσεις για 3.364 ασθενείς με ασφάλιση που καλύπτει φάρμακα απώλειας βάρους.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με τη χρήση των φαρμάκων, τα οποία μόλις πρόσφατα εμφανίστηκαν στο προσκήνιο ως θεραπείες για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους.

Όλοι οι ασθενείς είχαν λάβει νέες συνταγές μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2021 και είχαν διαγνωστεί είτε ως παχύσαρκοι είτε είχαν ΔΜΣ πάνω από 30.

Στους συμμετέχοντες συνταγογραφήθηκε κάποιο από τα ακόλουθα φάρμακα: Ozempic, Wegovy, Trulicity, Rybelsus, Saxenda ή Victoza.

Τα Ozempic, Wegovy και Rybelsus περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη.

Αυτή μιμείται την ορμόνη GLP-1 (glucagon-like peptide-1), η οποία επιβραδύνει την κίνηση της τροφής στον πεπτικό σωλήνα, στέλνοντας σήμα στον οργανισμό ότι έχει χορτάσει.

Το Ozempic και το Wegovy διατίθενται με τη μορφή εβδομαδιαίων ενέσεων, ενώ το Rybelsis διατίθεται σε δισκία.

Η λιραγλουτίδη, η οποία λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, είναι το δραστικό συστατικό των Saxenda και Victoza, ενώ το Trulicity χρησιμοποιεί τον αγωνιστή GLP-1 ντουλαγλουτίδη.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 46,5 έτη και το 81% ήταν γυναίκες. Από την έρευνα αποκλείστηκαν οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, για τον οποίο είχαν αρχικά κατασκευαστεί τα φάρμακα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, για όλα τα φάρμακα, μόνο περίπου το 15% των ασθενών εξακολουθούσαν να τα παίρνουν δύο χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με έκθεση της Pew Research του 2024, το 2021 εκδόθηκαν 8,2 εκατομμύρια συνταγές για φάρμακα σεμαγλουτίδης, τέσσερις φορές περισσότερες από ό,τι το 2019. Τώρα, εκτιμάται ότι 15,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν πάρει κάποια στιγμή ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς άλλαξε φάρμακα σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, κάτι που, όπως είπαν, μπορεί να οφείλεται σε ελλείψεις ή αλλαγές στις ασφαλιστικές καλύψεις.

Πρόσθεσαν επίσης, ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν σταματήσει λόγω παρενεργειών, καθώς και λόγω ελλείψεων ή απουσίας συνεχιζόμενης ασφαλιστικής κάλυψης.

Τα ευρήματα έρχονται εν μέσω κατηγοριών για διάφορες σοβαρές παρενέργειες που δέχονται φαρμακοβιομηχανίες όπως η Novo Nordisk του Ozempic και η Eli Lilly του Wegovy.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Meredith Hotchkiss, 56 ετών, από το Αϊντάχο, η οποία μαζί με σχεδόν 100 άλλους ασθενείς κινήθηκαν νοικά εναντίον της Eli Lilly και της Novo Nordisk αφού διαγνώστηκε με γαστροπάρεση.

Η Hotchkiss είχε λάβει το Mounjaro και το Trulicity, μια άλλη ένεση της Eli Lilly για τον διαβήτη τύπου 2. Της είχε συνταγογραφηθεί το Mounjaro από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023 και για σύντομο χρονικό διάστημα το Trulicity, από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023.

«Ο γιατρός μου είπε ότι θα μπορούσα να χάσω βάρος και ότι λειτουργεί πολύ καλά. Είπε ότι δεν θα αισθάνομαι καλά για τέσσερις εβδομάδες, αλλά μετά θα αισθανθώ πολύ καλύτερα».

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη λήψης των φαρμάκων ωστόσο, η κατάστασή της επιδεινώθηκε και δεν μπορούσε να χωνέψει τίποτα άλλο εκτός από τυρί cottage, μακαρόνια με τυρί και γιαούρτι.

Οι γιατροί της είπαν επίσης ότι δεν μπορεί πλέον να ταξιδέψει στο εξωτερικό λόγω της κατάστασης της υγείας της και τώρα φοβάται ότι μπορεί να μην ξαναφάει ποτέ στερεά τροφή.

Η Dina Fioretti, 60 ετών, από το Ιλινόις, δήλωσε στη DailyMail.com ότι μηνύει τη Novo Norisk, αφού το Ozempic φέρεται να της προκάλεσε τόσο πολύ εμετό που άνοιξε τρύπα στον οισοφάγο της.

Πηγή: Mail Online